Landsbond Pluimvee: Aviaire influenza in de VS leidt tot ruimen van 50 miljoen kippen en kalkoenen

30-11-2022

De Verenigde Staten zijn dit jaar bijzonder hard getroffen door HPAI. Reeds in iets meer dan de helft van de staten (26 van de 50 staten) werden één of meerdere commerciële bedrijven met het HPAI virus besmet en geruimd. Vooral in de centrale, noordelijk gelegen staten, zoals Minnesota, South Dakota en Pennsylvania  heeft vogelgriep zwaar toegeslagen.

Eind november staat de teller in de VS, op grote commerciële bedrijven, op 272 haarden in 2022. Volgens het ‘Animal and Plant Health Inspection Service’ van de USDA  zijn hierbij in totaal reeds meer dan 52 miljoen stuks pluimvee gesneuveld. Vooral de kalkoensector, met zo’n 150 besmette bedrijven en de legsector (waarbij vele zeer grote bedrijven) zijn bijzonder hard getroffen. Dat de besmettingsgolf nog niet voorbij is, is duidelijk gezien er in november nog een 20tal nieuwe haarden vastgesteld zijn op commerciële bedrijven.

De VS is een zeer belangrijke speler in de kalkoenensector en staat in voor circa 50% van de totale productie wereldwijd. De HPAI golf dit jaar heeft voor een ware ravage gezorgd in deze sector, vooral in de staten Minnesota, South Dakota en Utah maar ook in een 10tal andere staten. In totaal zijn er hierdoor bijna 10 miljoen kalkoenen gesneuveld wat neerkomt op circa 5% van de totale VS jaarproductie. Samen met de mindere opzet komt hierdoor de bevoorrading voor de traditionele kerstkalkoen in de VS in het gedrang en pieken de prijzen voor kalkoenvlees. Belangrijk is ook te melden dat het ouderdierenbestand getroffen is in diverse staten zodat herstel op korte tijd lastig wordt.

Wat de legsector betreft, reeds 16 zeer grote bedrijven met meer dan 1 miljoen legkippen zijn besmet geraakt. Vooral in de staten Iowa, Utah, Pennsylvania, Wisconsin, Colorado, Nebraska en Ohio is de legkippensector zwaar geraakt en in totaal zijn over de 35 miljoen legkippen hierbij gesneuveld! Niet verwonderlijk dat er een tekort is aan eieren in de VS en de eierprijzen er oplopen tot 5 dollar per kg.  Door hun HPAI problemen is ook hun export, naar o.a. Europa, opgedroogd. (LM)

Lees het volledige artikel in Pluimvee december.

Tekst: Pluimvee - Bron: o.a. WATTPoultry.com – Foto: Shutterstock

 

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Moederdieren - Broeierij

 
 

Inloggen op de ledenportal