Boerderij: Bruine scharreleieren door 15-eurogrens

02-12-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De prijsontwikkelingen van eieren lieten niet allemaal hetzelfde beeld zien. Sommige noteringen bleken voor de vierde week op rij vrij vast, terwijl anderen een plus lieten zien. De NOP-richtprijs ging licht omhoog, vooral bij de bruine, en kwam bij de bruine 62/63-grams eieren uit op € 15.06. Weer een nieuw record.

Barneveld noteerde deze week de kooi- en scharreleieren voor de tweede week exact gelijk. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging na enkele weken min of meer pas op de plaats met gemiddeld over alle gewichtsklassen een halve euro omhoog, zowel bij wit als bruin. Volgens kenners zat dit eraan te komen, want de AGI liep achter bij de andere noteringen.

De Duitse Weser-Ems bleef voor de vijfde week op rij bij de scharrel- en bij de kooi-eieren nagenoeg onveranderd. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren was gemiddeld over drie noteringen in de week en over alle gewichtsklassen met zeven cent omhoog.

NOP-richtprijs omhoog

De NOP-richtprijs ging bij alle gewichten iets omhoog, mede door de prijscorrectie van de AGI; over alle gewichten bij de witte scharreleieren met twaalf cent en bij de bruine scharreleieren met dertien cent. Over alle gewichten zit er slecht zes cent verschil in de notering voor witte en bruine scharreleieren.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram was bij de witte € 14,73 (+ 2 cent) en bij de bruine scharreleieren € 15,06 (+17 cent). Vorig jaar in week 48 waren de NOP-richtprijzen van 62/63 gram scharreleieren bij de witte € 6,89 en bij de bruine € 7,67. In procenten liggen de prijzen nu 114% (wit) en 96% (bruin) hoger dan een jaar geleden.

Industrienoteringen

De industrienoteringen maakten ook pas op de plaats. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen veranderden voor de vijfde week op rij niet en bleven voor scharreleieren € 2,40 en voor kooi-eieren € 2,25. De Rungis-industrienotering bleef ook onveranderd op € 2,37.

De NOP-richtprijs voor industriescharreleieren ging met viertiende cent omhoog naar € 2,358, die voor industrie-kooi-eieren steeg met een tiende cent naar € 2,310, beide nieuwe records.

Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 48 de NOP-industrienoteringen op € 1,002 (kooi) en € 1,043 (scharrel). De huidige industrieprijzen liggen nu 131% (kooi) en 126% hoger dan een jaar geleden.

Tafeleieren

De afzet tafeleieren blijft goed lopen, de vraag is goed (ook als vleesvervanger) en het aanbod van eieren is wereldwijd krap. Daardoor is het prijsniveau al maanden hoog, het verhaal wordt eentonig.

De iets aantrekkende eierprijs is mogelijk vooruitlopen op een verwachte iets hogere vraag in verband met Kerst, omdat de consument wat extra eieren koopt omdat er meer wordt gebakken.

De industrie koopt normaal in de weken voor Kerst (en Pasen) weinig vanwege dan oplopende prijzen. Of dat dit jaar ook het geval zal zijn? Het lijkt er nog niet op. De verwerkers hebben weinig voorraden, dus zullen ook de komende weken toch wel wat blijven kopen.

Duitse eiermarkt

In Duitsland is de eiermarkt krap, aldus een Duitse marktanalist. Een versoepeling is niet te voorzien. Integendeel: de situatie op de eiermarkt zal de komende weken vrijwel zeker enorm verslechteren, voorspelt hij. Een volledige aanvoer van verse kippeneieren is al weken niet vanzelfsprekend. En dat zal de komende weken niet veranderen. Door het gebrek aan beschikbaarheid van eieren in de lagere prijsklasse zullen sommige consumenten hier en daar moeten terugvallen op duurdere assortimenten om in hun dagelijkse behoeften te voorzien. “Het wordt een gekke tijd!”

Aanbod in Nederland voldoende

In Nederland is het aanbod voldoende om de schappen gevuld te houden, zeggen Nederlandse eierhandelaren. Vrije-uitloopeieren zijn nog voorhanden, net als bio-eieren, hoewel veel biologische pluimveehouders zijn overgeschakeld op scharrel, mede door de hoge prijzen van bio-voeders.

Het aantal kippen in Nederland neemt naar verluid weer wat toe. Pluimveehouders proberen koppels zo lang mogelijk te houden, om na het verstrijken van de leeftijd tot wanneer ze de afgesproken vaste contractprijs krijgen, nog te kunnen profiteren van de vrije marktprijs.

De verkoop van jonge hennen loopt redelijk door. Maar het is voor pluimveehouders lastig keuzen en contractafspraken maken.

Wat de eierprijzen de komende weken gaan doen, laat zich niet gemakkelijk voorspellen. Waar de ene handelaar denkt dat het plafond is bereikt, kijkt een andere niet vreemd op dat er de komende week of de week erna zomaar nog tot een halve euro bij kan komen. Een eierprijs boven de 16 euro, want een marktkenner een maand geleden voorspelde, lijkt toch wel te optimistisch.

Prognose: licht stijgend

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal