Boerderij: ‘Kunnen we of moeten we stoppen door vogelgriep?’

04-12-2022

Redactie

Léon Jansen

legpluimveehouder

Kunnen, moeten of zullen we stoppen is een vraag die waarschijnlijk bij veel door vogelgriep getroffen pluimveehouders voorbij is gekomen. Overdag als ondernemer die alle opties doorneemt, misschien ’s nachts als piekeraar die het allemaal even niet meer weet.

Toen bij ons elf jaar geleden vogelgriep uitbrak is die vraag één keer hardop uitgesproken. Het antwoord wisten we van elkaar al, maar hiermee was het onderwerp besproken en kon het van tafel. Natuurlijk gaan we door, schouders eronder en zien dat we de klap te boven komen.

Het voelt dan ook goed wanneer er door de goede verzorging van je dieren, goede afspraken maken met leveranciers en afnemers weer ruimte komt om te ondernemen. Stallen aanpassen, asbest verwijderen, ombouwen naar 2 sterren, inrichtingen vervangen, vergevorderde plannen voor nieuwbouw. Zelfs de fipronil-crisis bleek geen onoverkomelijk probleem en over stoppen is toen niet eens gesproken.

Maar dan nu weer vogelgriep. In de periode van leegstand worden weer alle opties bekeken en komt ook de vraag wel of niet stoppen weer op tafel. Tijden zijn veranderd. Vogelgriepdreiging blijft voorlopig onverminderd aanwezig. In de stikstofdiscussie wordt de veehouderij gezien als grote vervuiler. Gaat dit ook ons bedrijf raken? Ziet de overheid ons liever verdwijnen? De vraag ‘stoppen?’ werd dit keer niet direct afgedaan met een resoluut ‘nee’.

Opkoopregeling

Biedt een opkoopregeling kansen? Wat gaan we doen als we stoppen? Het stellen van de vraag over stoppen riep dit keer veel nieuwe vragen op. Veel vragen waar ik nog geen antwoord op heb. Door de ligging van ons bedrijf vlak naast de Westerschelde en het virus dat wijdverspreid is onder watervogels, besef ik dat we in een risicogebied zitten. Toch wil ik niet de negativiteit de overhand laten krijgen. Als over een paar jaar vaccineren ingeburgerd is, kijken we terug op vogelgriep zoals we nu naar vogelmijt kijken: niet weg, maar zeker werkbaar.

Tot die tijd blijft het een uitdaging, maar wel één die wij hier samen aangaan. Wij gaan door, schouders eronder en zien dat we de klap te boven komen.

 
 

Inloggen op de ledenportal