PPE: Uitbraak Salmonella Gallinarum op 10 december 2012 in Lunteren

11-12-2012

De Gezondheidsdienst voor Dieren meldde op 10 december 2012 een besmetting met Salmonella gallinarum op een legbedrijf met vrije uitloop in de gemeente Lunteren. Het besmette bedrijf heeft 28.600 leghennen met een leeftijd van 45 weken. In augustus 2009 en september 2010 heeft hetzelfde pluimveebedrijf al met een S.g. besmetting te maken gehad.

Salmonella gallinarum is een Salmonella die alleen bij hoenderachtigen voorkomt en vooral bij kippen aanzienlijke schade kan veroorzaken. Eenmaal met S.g. besmet pluimvee blijft voor de rest van het leven besmet.
In de praktijk is gebleken dat een met Salmonella gallinarum besmet koppel pluimvee een gevaar vormt voor andere koppels pluimvee in de omgeving. In 2009 heeft een S.g. besmetting in hetzelfde gebied als waar nu opnieuw een besmetting is vastgesteld, tot meer dan 10 besmette bedrijven geleid.

afschermgebodOm besmetting van het pluimvee in de omgeving tegen te gaan heeft de PPE-voorzitter besloten dat het besmette koppel leghennen voor de rest van het leven moet worden afgeschermd van in het wild levende vogels.
Voorts moet alle bedrijfsmatig gehouden pluimvee, met uitzondering van biologisch pluimvee, dat gehouden wordt in een gebied met een straal van 3 km rondom het besmette bedrijf, voor een periode van twaalf weken worden afgeschermd van wilde vogels en van de uitwerpselen van die vogels.

Het afschermgebod eindigt op dinsdag 5 maart 2013.
Houders van biologisch pluimvee in het aangewezen gebied wordt dringend geadviseerd om het pluimvee tot 5 maart 2013 binnen te houden.

Het PPE informeert alle pluimveehouders met een bedrijf in het aangewezen gebied schriftelijk.
In het gebied liggen 56 pluimveebedrijven waaronder 5 legbedrijven met vrije uitloop, 9 biologische legbedrijven, 3 biologische opfokbedrijven en een biologisch vleeskuikenbedrijf.
Bekijk een indicatef kaartje van het aangewezen gebied.

(geplaatst 11 december 2012)

 

 
 

Inloggen op de ledenportal