Boerderij: Verscherpte monitoring griep op gemengde veebedrijven

08-12-2022

Redactie

Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gemengde bedrijven met varkens en pluimvee krijgen mogelijk te maken met een verhoogde monitoring op griepvirussen.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer vroeg PvdD-kamerlid Leonie Vestering om een verhoogde monitoring bij deze bedrijven, vanwege het risico op vermenging van influenzavirussen. Landbouwminister Piet Adema zegt dat er nu al een pilot gaande is waarbij monitoring van griep plaatsvindt op varkensbedrijven. Afhankelijk van de uitkomst van deze pilot komt er een plan om de monitoring te verbreden.

Versterking aanpak vogelgriep

Komend voorjaar komt het ministerie van Landbouw met een versterkte aanpak van vogelgriep. De huidige werkwijze is volgens Adema onvoldoende effectief. Vanwege de vele uitbraken is het Diergezondheidsfonds uitgeput en heeft LNV al € 30 miljoen extra moeten investeren in de bestrijding van het virus.

Adema noemt vogelgriep de grootste onzekerheid op de landbouwbegroting op dit moment. Bij de aangescherpte aanpak wordt onder andere gekeken naar het beperken van pluimveehouderij in waterrijke gebieden en vaccinatie van dieren. BBB-er Caroline van der Plas vindt dat hiervoor eerst een impactanalyse moet plaatsvinden. Adema onderschrijft dit.

 
 

Inloggen op de ledenportal