Boerderij: Aanbod eieren kan vraag nog bijbenen

09-12-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Goede markt, iets vriendelijker, eieren lopen goed weg, maar het is lastig wat meer te beuren, niet spannend. De omschrijvingen van de eiermarkt deze week (week 49) lopen nogal uiteen.

In tegenstellingen tot enkele omringende landen, waar gesproken wordt over krap aanbod en tekorten, kan in Nederland het aanbod nog aan de vraag voldoen. De vraag van de retail lijkt met het oog op de feestdagen iets aan te trekken en de industrie blijft kopen.

Geen plus voor Barneveld

De meeste noteringen lieten kleine plusjes zien. Dat gold niet voor de Barneveld waarbij de kooi- en scharreleieren voor de derde week exact gelijk bleef. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte scharreleieren met vier cent en bij de bruine met twee cent omhoog.

De Duitse Weser-Ems ging bij de witte en de bruine scharreleieren gemiddeld over alle gewichten met zeven cent omhoog. Bij kooi-eieren werden de witte gemiddeld vier cent en de bruine gemiddeld negen cent hoger genoteerd. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren was gemiddeld over drie noteringen in de week en over alle gewichtsklassen met zeven cent omhoog, net als een week eerder.

NOP-richtprijs

De NOP-richtprijs ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte scharreleieren met acht cent en bij de bruine met zeven cent omhoog. Het gemiddelde prijsverschil is slechts vijf cent. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram was bij de witte € 14,87 (+ 14 cent) en bij de bruine scharreleieren € 15,07 (+1 cent). Vorig jaar in week 49 noteerde de NOP de 62/63 grams witte scharreleieren op € 6,98 (+9 cent) en de bruine op € 7,69 (+ 4 cent).

 

Industrienoteringen

De industrienoteringen lieten ook een plusje zien. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen ging na vijf prijsvaste weken bij de scharrel- en de kooi-eieren met drie cent omhoog naar € 2,43 (scharrel) en € 2,25 (kooi). De Rungis-industrienotering bleef voor de tweede week onveranderd € 2,37.

De NOP-richtprijs voor industriescharreleieren ging met 2,1 cent omhoog naar € 2,379, die voor industrie-kooi-eieren steeg, net als vorige week, met een tiende cent naar € 2,314, beide nieuwe records.
Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 49 de NOP-industrienoteringen op € 1,043 (kooi) en € 1,070 (scharrel). De huidige industrieprijzen liggen bij beide 122% hoger dan een jaar geleden.

 

Verwerkers geïnteresseerd in kopen

Dat de industrieprijs aantrok geeft aan dat de verwerkers nog steeds geïnteresseerd zijn in kopen. In de weken voor kerst handelt de productindustrie doorgaans nogal voorzichtig, maar omdat er dit jaar nauwelijks mogelijkheden waren om voldoende voorraden op te bouwen, blijft de industrie nog steeds vragen, zelfs bij het huidige prijsniveau.

De supermarkten lijken ook wat meer eieren te willen hebben, al blijkt dat nog niet zo uit het prijsverloop. De Nederlandse tafeleimarkt vraagt vooral bruine eieren en de NOP-notering van bruine scharreleieren in de gangbare eigewichten is deze week nauwelijks gestegen.

Pakstations haalden deze week de eieren wat vlotter bij boer op dan de afgelopen weken. Hiermee halen wat ze meer voorraad in huis, zodat ze wat meer en sneller kunnen leveren als de vraag wat toeneemt.

In Engeland worden te korten in het schap gemeld. Het heeft vooral te maken met uitval wegens vogelgriep. Dat sinds de brexit veel producten een Britse herkomst moeten hebben, draagt mede bij aan de tekorten.

Eieren rond jaarwisseling schaars en duur

Een Duitse marktanalist meldt dat eieren schaars zijn en nauwelijks op de vrije markt kunnen worden gekocht. “Zelfs niet voor geld en vriendelijke woorden.” Volgens de analist hebben sommigen in de markt voorspeld dat eieren rond de jaarwisseling schaars en duur zullen zijn. “In deze vorm had bijna niemand het voor mogelijk gehouden. Zelfs de ‘industrie-dinosaurussen’ hebben dit nog nooit in deze mate meegemaakt. Waar zal dit toe leiden? Hoe lang moet dit goed gaan? Het is niet meer te schatten!”

In Nederland is het aanbod voldoende om de schappen gevuld te houden, zeggen Nederlandse eierhandelaren. Wel wordt voor de komende weken een iets hogere vraag voor de consumptie verwacht. En ook een geringe prijsstijging. “Komende week prijzen nog een stapje omhoog. Daarna een paar stapjes terug.

Prognose: licht stijgend

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal