Pluimvee Landsbond: Verpakte voorgebakken eieren zorgen voor ophef in Spanje

14-12-2022

In een Spaanse supermarktketen liggen er sinds kort verpakte voorgebakken eieren in de schappen. Voor 1,80 EUR koop je er twee voorgebakken verpakte eieren. Al snel werd dit door de Spaanse media opgemerkt en groeide het zelfs uit tot groot landelijk nieuws.

 

‘Hij kan zelfs nog geen ei bakken.’ Ook in Spanje zeggen ze dat over iemand, meestal de man, die nooit het eten thuis heeft bereid. Vermoedelijk is het deze groep consumenten die met enthousiasme het even nieuwe als omstreden product van de Spaanse supermarktketen Mercadona ontvangt: twee (perfect) gebakken eieren, met een zachte dooier en een bruin, knapperig randje. Dertig seconden in de verpakking in de magnetron en ze zijn warm en klaar om verorberd te worden.

 

Via sociale media, radio en televisie werd het product, dat eind november als proef in enkele supermarkten rond Valencia en Alicante werd gelanceerd, groot landelijk nieuws. Mercadona, de grootste, meest ‘volkse’ en best renderende keten van het land, kreeg vooral veel verbazing en kritiek over zich heen. ‘Belachelijk’, was de meest gehoorde en gelezen reactie.

 

1,80 euro voor twee gebakken eieren

 

De meeste kritiek is er op de prijs; 1,80 euro voor twee gebakken eieren, terwijl een half dozijn verse eieren in dezelfde winkel minder kost. En op de nogal dikke plastic verpakking. De eieren liggen in de koeling, maar kunnen ook ingevroren worden aangeboden - die laatste versie wordt al langer gebruikt door restaurants. In 2016 gebruikte Burger King in Spanje ze voor op een hamburger, maar dat werd geen succes. Het bedrijf van de uitvinder van de gebakken eieren ging daarna failliet. Maar die bedenker, Javier Yzuel, kon zijn patent (voor heel Europa) voor 1,2 miljoen euro verkopen aan de Baskische levensmiddelenfabrikant Angulas Aguinaga en ziet nu hoe die de eieren aan Mercadona heeft kunnen slijten.

 

Of de gebakken eieren in de supermarkten in zuidoost-Spanje een succes zijn en de verkoop naar de rest van het land wordt uitgebreid, is nog niet bekend.

 

Tekst: Pluimvee/HLN – Bron: HLN – Foto: El Perodico

 
 

Inloggen op de ledenportal