Pluimvee Landsbond: Zuid-Amerika ontsnapt de dans niet - Hoogpathoge vogelgriep teistert nu ook Zuid-Amerika

14-12-2022

In tegenstelling tot de meeste werelddelen, leek Zuid-Amerika relatief gespaard te blijven van Hoogpathogene vogelgriep. Echter hebben de Pan American Health Organization (PAHO) en de World Health Organization (WHO) bevestigd dat hoogpathogene aviaire influenza zich heeft verspreid in meerdere landen in Zuid-Amerika.

 

In totaal zijn er reeds zo'n 25 uitbraken gemeld, met haarden in Colombia, Peru, Ecuador Venezuela en Chili. Hiervan zijn er 22 uitbraken in Colombia en dit tussen 19 oktober en 30 november 2022 in verschillende plattelandsgebieden.

 

Duizenden pelikanen omgekomen

 

Er is slechts 1 geval geregistreerd in elk van de andere 4 landen, alle haarden hadden betrekking op pelikanen. In Peru zijn op verbluffende beelden honderden pelikanen te zien die dood zijn of lijden aan het H5N1-virus, dat de ziekte veroorzaakt. Volgens de Peruaanse pers zijn meer dan 13.000 pelikanen gestorven als gevolg van de pandemie.

 

Risico van trekvogels

 

De snelle verspreiding van trekvogels doet vermoeden dat grote pluimvee producerende landen zoals Brazilië niet gespaard gaan blijven, al zou het hoge Andesgebergte een fysiek barrière kunnen vormen tegen de verdere verspreiding. Tot op heden zijn er dus nog geen geregistreerde gevallen in Argentinië en Brazilië, evenals Paraguay, Bolivia en Uruguay hebben tot nu toe geen uitbraken gemeld. De PAHO en de WHO verwachten echter de komende maanden een toenemend risico op uitbraken.

 

Colombia behoort tot één van de top 5 grootste producenten van kippenvlees in heel Amerika, naast de VS, Brazilië, Mexico en Argentinië. Qua export leidt Brazilië, gevolgd door de VS.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Poultryworld – Foto: noticias.uol

 
 

Inloggen op de ledenportal