Boerderij: Oplopende vraag naar eieren voor kerst, nieuw prijsrecord

16-12-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Er is meer vraag naar eieren vanwege kerst. Prijs eieren iets hoger.

De eiermarkt was deze week (week 50) iets vriendelijker dan een week eerder. Kopers trapten wat minder op de rem, waren bereid iets meer te betalen. De consumptie is goed. De markt is leeg, er zijn amper voorraden. In tegenstelling tot berichten uit andere, omliggende landen, over tekorten en leveringsproblemen, kunnen pakstations in Nederland in het algemeen hun leveringsafspraken goed nakomen. Wat niet wegneemt dat een enkel pakstation hier en daar soms wat in de knel komt nu supermarkten wat grotere orders plaatsen of bestellingen naar voren halen in aanloop naar kerst.

Prijs eieren naar nieuwe records

De meeste noteringen lieten deze week kleine plusjes zien en gingen omhoog naar nieuwe records. Barneveld noteerde, na drie weken pas op de plaats, de kooi-eieren en de scharreleieren bij alle gewichten 5 cent hoger. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren liet de witte met gemiddeld 13 cent en de bruine met gemiddeld 14 cent stijgen.

De Duitse Weser-Ems ging bij de witte scharreleieren met elf cent en bij de bruine met twaalf cent omhoog, gemiddeld over alle gewichten. En bij de kooi-eieren met vier cent bij de witte en met negen cent bij de bruine. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren ging over alle gewichtsklassen net als de voorgaande twee weken, met zeven cent omhoog.

NOP-richtprijs

De NOP-richtprijs ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte scharreleieren met zeventien en bij de bruine met veertien cent omhoog. Het gemiddelde prijsverschil tussen wit en bruin is slechts twee cent. De witte en bruine S- en L-eieren noteerden bij wit en bruin exact gelijk. Alleen bij de M-eieren liep de notering voor wit en bruin iets uiteen.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram was bij de witte € 15,13 (+26 cent) en bij de bruine scharreleieren € 15,15 (+8 cent). Vorig jaar in week 50 noteerde de NOP de 62/63 grams witte scharreleieren op € 7,11 (+13 cent) en de bruine op € 7,77 (+8 cent).

 

Prijs eieren industrie plust ook

De industrienoteringen lieten ook weer een plusje zien. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen gingen voor de scharreleieren met vijf cent omhoog naar € 2,48 en voor de kooi-eieren met twee cent naar € 2,30. De Rungis-industrienotering bleef voor de derde week onveranderd € 2,37.

De NOP-richtprijs voor industriescharreleieren ging met 4,1 cent omhoog naar € 2,420, die voor industrie-kooi-eieren steeg met 1,2 cent naar € 2,326, beide nieuwe records. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 50 de NOP-industrienoteringen op € 1,043 (kooi) en € 1,093 (scharrel).

 

Industrie blijft eieren kopen

De NOP-industrienotering voor scharreleieren zit nog steeds op het vergelijkbaar niveau van de NOP-notering voor witte tafeleieren 62/63 gram. Waar normaal rond deze tijd de eierbrekers het rustiger aan gaan doen blijft de industrie dit jaar wel kopen, ook die in het buitenland.

Een Duitse analist meldt dat de eiermarkt ‘leeg’ is en dat pakstations al geruime tijd grotendeels afhankelijk zijn van de dagelijkse productiehoeveelheden bij de pluimveehouders. “Zodra de eieren er zijn, zijn ze al op.”

De vraag in Duitsland lijkt momenteel geen limiet te kennen. Er zijn meldingen van zeer hoge orderhoeveelheden op alle handelsniveaus. De analist beweert dat niemand in staat zal zijn om volledig te voldoen aan de vereiste hoeveelheden die normaal gesproken over het hele assortiment moeten worden geleverd.

Supers vragen alle soorten eieren

In Nederland zijn de bestellingen van de supermarkten voor de komende kerstweek hoog. Dat geldt voor alle soorten, scharrel loopt het hardst, biologisch het minst. Of hier de bestellingen ook hoger zijn, uit voorzorg, om toch de benodigde hoeveelheid geleverd te krijgen, is niet bekend. Best mogelijk dat supermarkten bestellingen wat hoger aanhouden en naar voren schuiven, om wat winkelbuffer aan te houden, veronderstelt een pakstationhouder. Maar dan zal de weken erna, in de eerste weken van het nieuwe jaar een (prijs)correctie plaatsvinden. De bestellingen zullen dan kleiner zijn, vermoedt hij. In de kerstperiode zal de consumptie misschien een 5% hoger zijn dan normaal, veronderstelt hij.

Lees ook: Prijs vleeskuikens stabiel, rustige markt

Uitdaging voor eierhandel

Neemt niet weg dat de eierhandel de komende week voor de uitdaging staat om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen als doorgeefschakel van pluimveehouder naar supermarkt. In Nederland is geen zorg om het beleveren van de supermarkten en zal vast ook de Duitse consument dagelijks van zijn Frühstücksei kunnen genieten.

Prognose prijs eieren: mogelijk begin 2023 een prijscorrectie.

Lees ook op Foodagribusiness.nl: Vogelgriep gooit ook verkopen Britse kerstkalkoen in de war

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal