Boerderij: Afzet eieren liep door, prijzen licht gestegen

23-12-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt is rotsvast, de afzet liep redelijk tot goed, verspreid over vijf uitleveren- en zes verkoopdagen. Meestal vallen er in de kerstweek een of twee werkdagen uit, wat voor de nodige hectiek zorgt in de handel.

Dit jaar een volle werkweek, wat bij sommigen de indruk wekte dat het rustiger was. “Het loopt allemaal goed door, we komen geen eieren tekort”, zo vatte een eierhandelaar deze week samen. Wel is de afzet naar de groothandel minder. Veel restaurant zijn deze kerst gesloten, wegens personeelstekort of omdat restaurateurs de hoge inkoopprijzen niet willen doorrekenen in de menu’s.

Er zijn ook geluiden dat de eieren bij pluimveehouders achter de inpakker worden opgehaald door het pakstation. Wellicht door pakstations die een deel van hun aanvoer zagen wegvallen wegens vogelgriep en daardoor wat harder aan de eieren moeten trekken.

De noteringen liepen deze week weer licht op. Barneveld noteerde gemiddeld over alle gewichten de kooi- en de scharreleieren zes cent hoger. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren liet de witte met gemiddeld 10 cent en de bruine met gemiddeld zes cent stijgen.

Weser-Ems en Rungis-notering

De Duitse Weser-Ems ging bij de witte scharreleieren met drie cent omhoog, gemiddeld over alle gewichten, en maakte bij de bruine een pas op de plaats. De Weser-Ems voor kooi-eieren ging voor de witte met vier cent en bij de bruine met een cent omhoog. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren ging aan het begin van de week 5 cent omhoog, maar stabiliseerde de prijzen later in de week.

De NOP-richtprijs maakte een pas op de plaats, ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte en bij de bruine scharreleieren met een cent omhoog. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram was bij de witte onveranderd € 15,13 en bij de bruine € 15,17 (+2 cent). Vorig jaar in week 51 noteerde de NOP de 62/63 grams witte scharreleieren op € 7,09 (-2 cent) en de bruine op € 7,77 (onveranderd).

Minder vraag eierverwerkende industrie

De eierverwerkende industrie vraagt nog, maar wel minder. Het resulteerde deze week in stabiele industrie-noteringen. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen bleven € 2,48 voor de scharreleieren en € 2,30 voor de kooi-eieren. De Rungis-industrienotering bleef voor de vierde week onveranderd € 2,37.
De NOP-richtprijs voor industriescharreleieren maakte pas op de plaats op € 2,420, die voor industrie-kooi-eieren daalde met acht tiende cent naar € 2,318. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 51 de NOP-industrienoteringen op € 1,047 (kooi) en € 1,089 (scharrel).

Leegvegen Duitse pakstations

Volgens een Duitse marktanalist zijn de Duitse pakstations zijn al langere tijd tot de laatste dag afhankelijk van de dagelijkse productie en worden al geruime tijd elke dag leeggeveegd! Het was er nauwelijks mogelijk om de sorteermachines consequent van de juiste eieren te voorzien. De eieren waren er amper of ze waren al weer weg. Door de lagere beschikbaarheid op de spotmarkt en de enorme vraag was het niet mogelijk voldoende voorraad op te bouwen om de pieken rond kerst volledig op te vangen. “Vroeger was het meestal nog mogelijk om eieren met een flinke meerprijs te kopen. Dit jaar was alles weer anders. Eieren met alle benodigde aanvullende certificaten zoals KAT, VLOG en OKT waren niet in voldoende hoeveelheden beschikbaar op de vrije markt, waardoor alleen de normaal beschikbare hoeveelheden geleverd konden worden.”
De analist neemt aan dat de bestelhoeveelheden de komende week nog “buitengewoon hoog” zullen zijn. “Voorraden op groothandelsniveau moeten zeker aangevuld worden.”
In Nederland lijken vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd te zijn. Voor de laatste week van het jaar is het afwachten hoeveel van de eieren die in de kerstweek aan de supermarkten uitgeleverd ook zijn verkocht. Vooralsnog wordt voor volgende week weinig beweging in de markt verwacht. De industrie zal dan naar verwachting weinig kopen. Mogelijk dat de prijs iets afbrokkelt.

Oude koppels produceren elders verder

De bijzondere situatie dit jaar met extreem hoge eierprijzen heeft onder meer tot gevolg dat sommige nog goed leggende koppels hennen van 80+ weken oud in plaats van naar de slacht naar een ander pluimveebedrijf gaan en daar nog enkele maanden doorproduceren. Bijvoorbeeld op bedrijven die wegens vogelgriep (preventief) zijn geruimd of legbedrijven die geen jonge hennen konden krijgen doordat een opfokbedrijf wegens AI werd geruimd. Een pluimveehouder kan dan voor € 1 tot € 1,50 hennen kopen en daar nog goed aan verdienen omdat hij de eieren voor een goede prijs kan verkopen op de vrije markt.

Vogelgriep in de VS

Het is al vaak geschreven dat vogelgriep in belangrijke mate de hoge eierprijzen veroorzaakt. Niet alleen de vogelgriep in Nederland en Europa, maar ook in de Verenigde Staten. En dat heeft wereldwijd gevolgen voor de eierprijzen.In de VS zijn sinds begin van dit jaar meer dan 53 miljoen stuks pluimvee door vogelgriep getroffen. In 47 staten zijn bij elkaar 638 uitbraken gemeld. De 21 grootste uitbraken betroffen leghennenbedrijven. Op 17 van die bedrijven zaten meer dan 1 miljoen hennen, op twee ervan zelfs meer dan 5 miljoen. En zijn bijna 38 miljoen leghennen geruimd. Die ruimingen bleven niet zonder gevolgen voor de eierprijs in de VS: die steeg op de markt in New York van gemiddeld 9,9 dollarcent in 2021 naar 25 cent in het derde kwartaal van 2022. Voor 2023 wordt een prijsdaling verwacht, al gaat her Amerikaanse ministerie van landbouw ervan uit dat de prijzen met gemiddeld 15 dollarcent ruim boven het prijspeil van 2021 zullen liggen.

Prognose prijs eieren: prijshoudend.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Lees ook op Foodagribusiness.nl: Vogelgriep gooit ook verkopen Britse kerstkalkoen in de war

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal