Boerderij: Met lichte prijsdaling eiermarkt het jaar in

06-01-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt is nog steeds stabiel, de afzet was rustig. Net als in de week na kerst is het in de eerste week van het jaar altijd rustig(er). Dit jaar was het weinig anders. De eierhandelaren moesten flink hun best doen om hun eieren te verkopen.

De noteringen maakten deze week opnieuw een pas op de plaats of liepen iets terug. Barneveld noteerde alle gewichten zowel bij kooi- als scharreleieren flink lager: bij de kooi-eieren ging er 49 cent vanaf, bij de scharreleieren 45 cent, gemiddeld over alle gewichten. Volgens een marktkenner geeft dit bij kooi-eieren de markt goed weer, maar had een kleinere daling bij de scharreleieren beter geweest.

De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index (AGI) voor scharreleieren vormde een uitzondering door te stijgen: de witte met 15 cent, de bruine met 19 cent, gemiddeld over de vier gewichtsklassen. Het leidde tot verbazing in de markt. Het zou een correctie zijn op het wat lage niveau van de AGI. Mogelijk speelt de ook licht aantrekkende binnenlandse markt een rol bij de verhoging, veronderstelde een pakstationhouder.

Duitse Weser-Ems omlaag

De Duitse Weser-Ems ging ook omlaag, vooral bij de bruine, bij scharrel met acht cent, bij kooi met 20 cent, over de vier gewichtsklassen. De Weser-Ems ging bij de witte scharrel- en kooi-eieren alleen bij de XL’en 5 cent naar beneden en noteerde de andere gewichtsklassen onveranderd. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren bleef onveranderd.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren daalde ook, gemiddeld over alle gewichten bij de witte met een zes cent en bij de bruine met zeven cent. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram zakte bij de witte met zeven cent naar € 14,85 en bij de bruine met zes cent naar € 15,05. In de eerste week van 2022 noteerde de NOP de 62/63 grams witte scharreleieren op € 6,53 (-16 cent) en de bruine op € 7,69 (-8 cent).

 

Eierverwerkende industrie minder kooplustig

De eierverwerkende industrie was deze week minder kooplustig. Niet verwonderlijk volgens een Duitse marktanalist, want de eierverwerkers gebruiken de tijd rond de jaarwisseling veelal voor uitgebreide onderhouds- en servicewerkzaamheden en starten vaak pas in de tweede kalenderweek weer op met volledige productiecapaciteit. De bedrijven die deze week nog wel kochten, probeerden de eieren ‘iets goedkoper in de vingers te krijgen’. De NOP-industrienotering lag boven de markt, kopers boden 5 cent of meer er onder.

De industrienoteringen stonden onder druk. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren daalde met twee cent naar € 2,42, die voor kooi-eieren bleef voor de vierde week € 2,30. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren bleef voor de zesde week onveranderd € 2,37.

Industrienoteringen

De NOP-richtprijs voor industriekooi-eieren daalde met 1,3 cent naar € 2,301, de NOP-richtprijs voor industrie-scharreleieren ging met 3,6 cent naar beneden naar € 2,352. Hiermee zit de industrienotering nu onder het prijsniveau van de witte tafelscharreleieren, al is het verschil nog steeds klein.

Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 1 de NOP-industrienoteringen op 98,1 cent (kooi) en € 1,037 (scharrel).

Afzet en handel opnieuw rustig

Voor de komende week wordt weinig spannends verwacht. De afzet en handel zullen opnieuw rustig zijn. Mogelijk dat de vraag van de industrie weer wat aantrekt.

Pakstations kunnen uit de bestellingen komende week een goed beeld krijgen van de winkelverkopen tussen kerst en oud & nieuw en de voorraden bij de retail. Verwacht wordt dat de vraag naar bio-eieren – die voor de kerst ‘mooi liep’ – weer zal afnemen.

Prognose prijs eieren: lichte prijsdaling

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal