Boerderij: ‘Ondernemer zijn op weg naar 2040’

31-12-2022

Opinie

Kees de Jong

Voorzitter vakgroep Pluimveehouderij van NOP/LTO

Bespreek die eens met mensen met wie je kunt spiegelen over wat wijs is voor je onderneming en wat bij je past.

Het jaar 2022 was een jaar met veel onrust in onze sector. De vogelgriep was het gehele jaar bij ons en rond stikstof werd de mist dichter en dichter. Als er al qua regelgeving meer duidelijk werd in 2022, betrof het vaak gerechtelijke uitspraken. Die gaven dan wel duidelijkheid op onderdelen, maar zorgden voor meer onbegrip, verwarring en vertwijfeling. Ik hoef maar te zeggen PAS-handhaving, Rav-lijst en BLk 1 ster en vangen aan de poten.

Bedrijfsmatig is het wisselend wat ik hoor qua tevredenheid. Het is sterk afhankelijk van de individuele situatie. Zat je in een 3- of 10-kilometergebied, ben je geruimd geweest en heb je leeggestaan? Hoe was je afzet geregeld en de bijbehorende prijsafspraak?

Bedrijf klaar voor de toekomst

Onderdeel van veel gesprekken is de zorg als het de toekomst aangaat. En dan vooral zorg over: ‘Hoe zeker we zijn van onze rechten?’ en ‘Kan ik mijn bedrijf nog wel ontwikkelen om klaar te zijn voor de toekomst?’. Die zorg is terecht als je ziet dat de gerechtelijke uitleg van wetten een kant opgaat waarbij de zekerheid van afgegeven vergunningen ter discussie komt.

Hoe zit u in dat proces? Stemt het tot nadenken en wat zie je wanneer je voor jouw bedrijf nadenkt over 2040 en de weg er naartoe? En wat vind je partner, en je gezin? Verwacht je een opvolger te hebben en ‘voor wie of wat doe je het bedrijf?’ Kun je en wil je op deze wijze verder? Welke andere opties zijn er, of zijn ze er domweg niet? Stel jezelf die vragen en bespreek die eens met mensen met wie je kunt spiegelen over wat wijs is en wat bij je past.

Koers bepalen

Het proces van deze vragen doorlopen is belangrijker dan de uitkomst. Het is een spannend proces, maar het levert je ook wat op. Want doorgaan of stoppen is een uitkomst. Het meest belangrijk is dat je voor jezelf weer een keer bepaalt: dit is waar ik voor ga en voor sta, en zo wil ik verder met mijn leven (als pluimveehouder). En juist dat is ook ondernemer zijn: even stil staan en weer koers bepalen.

Ik wens iedereen een doordachte koers en een goed en gezond 2023!

 
 

Inloggen op de ledenportal