Boerderij: Regelgeving komt te laat voor vrije-uitloopbedrijven

09-01-2023

Pluimveehouders met vrije-uitloopkippen die sinds 5 oktober verplicht opgehokt zitten, moeten per 25 januari hun eieren afwaarderen tot scharrelei. De aangekondigde harmonisatie met de biologische sector komt voor hen te laat.

Dat is een forse tegenvaller voor de legpluimveehouders in het oosten en zuiden van het land. Voor die bedrijven loopt de gedoogperiode van 16 weken op 25 januari af. De verwachting was Brussel de regels tijdig zou aanpassen zodat afwaardering van de eieren niet nodig was.

De Europese Commissie stelde namelijk in augustus voor dat vrije-uitloopeieren hun status niet meer verliezen als de hennen langer dan 16 weken binnen moeten blijven vanwege een ophokplicht. Daarmee zouden deze regels worden gelijkgetrokken met die van de biologische sector. Eieren van langdurig opgehokte biologische kippen mogen nu al gewoon als biologisch worden verkocht.

Geen overeenstemming EU-lidstaten

Minister Adema wees er op 13 oktober in de Tweede Kamer nog op dat de Europese Commissie met de lidstaten in gesprek was over het voorstel. Het betreft gedelegeerde regelgeving, waarvan de procedure sneller gaat dan bij reguliere wetgeving. Daarom kon een wijziging voor het einde van het jaar gerealiseerd zijn. Dus nog vóór het verlopen van de zestienwekentermijn in de grensregio’s.

De Commissie en de EU-lidstaten hebben echter nog geen overeenstemming bereikt, naar verluidt door bezwaren van Duitsland. Anevei-voorzitter Werner Buck legt uit dat de regels in het eerste kwartaal van 2023 niet meer zullen worden aangepast. Mogelijk gebeurt dat in het tweede kwartaal. Naast de vrije-uitloopbedrijven in het oosten en zuiden van Nederland krijgen legpluimveehouders in Italië en Ierland te maken met hernieuwde afwaardering van eieren.

Ophokplicht

In 10 van de 20 regio’s in Nederland is afgelopen zomer de ophokplicht voor pluimvee opgeheven en konden de kippen weer naar buiten. Sinds 5 oktober geldt de ophokplicht echter weer in heel Nederland. Voor de tien regio’s in het oosten en zuiden van het land begon de teller toen weer te lopen. De vrijstelling van 16 weken loopt 25 januari af. Pluimveehouders in de andere regio’s worden echter ook getroffen door het uitblijven van nieuwe regelgeving. Zij moeten hun vrije-uitloopeieren ook nog steeds afwaarderen omdat de hennen niet naar buiten mogen.

Lees ook: Met lichte prijsdaling eiermarkt het jaar in

 
 

Inloggen op de ledenportal