Pluimvee Landsbond: Pas opgezette leghennen getroffen door vogelgriep te Tongeren

12-01-2023

Er is op 12 januari een nieuwe besmetting met het hoogpathogene H5N1-virus vastgesteld. De getroffen pluimveehouderij ligt in Tongeren, provincie Limburg. Het gaat om een legbedrijf met ca. 21.000 jonge leghennen die pas vorige week werden aangevoerd. Alle aanwezige hennen werden geëuthanaseerd. Het epidemiologisch onderzoek zal moeten helpen bepalen hoe het virus werd geïntroduceerd. Op basis van de vastgestelde timing, is dit te situeren rond de opzet van de hennen.

 

Rond de besmette site worden beperkingszones van 3 (instructies beschermingszone) en 10 km (instructies bewakingszone) afgebakend, waarin de gebruikelijke beperkingen en maatregelen van kracht zijn. De derogaties voor de afvoer van slachtpluimvee en broedeieren gaan in op dinsdag 17 januari 2023.

 

Het aantal nieuwe besmettingen in wilde vogels is ook in de eerste weken van het nieuwe jaar nog steeds erg hoog. De omgevingsdruk neemt dus zeker niet af. Het blijft dan ook absoluut noodzakelijk om de nodige voorzorgen te nemen en bioveiligheidsmaatregelen te respecteren bij alle activiteiten op een pluimveehouderij.

 

Tekst: Pluimvee/FAVV – Bron: FAVV

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Dierengezondheid , Limburg

 
 

Inloggen op de ledenportal