Pluimvee Landsbond: Eierverkoop in de lift ondanks verdubbelde afzetprijzen eieren

12-01-2023

In november 2022 is de algemene landbouwindex met 32,4% gestegen ten opzichte van november 2021. De grootste stijging werd opgetekend bij de index van de afzetprijzen van eieren, die op een jaar tijd meer dan verdubbeld is (+119,3%). Ondanks deze hoge stijging merkt men net een stijging in de verkoop van eieren.

Op een jaar tijd is de prijs van eieren meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel. Cijfers van het Vlaamse departement Landbouw en Visserij tonen ook dat de prijs van eieren sinds 2011 niet meer zo hoog geweest is als nu, zo’n 300 euro per 100 kilo.

De sterk gestegen productiekosten, voornamelijk energie en voeder, zijn door de oorlog in Oekraïne sterk gestegen. Daarnaast heeft de productie in België en in de meeste werelddelen sterk te lijden onder de vele haarden van hoogpathogene vogelgriep. En het vooruitzicht is niet direct rooskleurig. Door de strenger wordende regels, onder meer rond milieunormen en dierenwelzijn, zal de Belgische productie de komende jaren sterk onder druk komen te staan. “Als we de productie in eigen land willen houden, zullen beleidsmakers dringend meer met dan tegen de sector moeten optreden”, aldus beleidsmedewerker Martijn Chombaere.

In de supermarkten zijn de prijzen ook gestegen, maar niet tegen hetzelfde tempo, omdat zij vaak vaste langetermijncontracten hebben met producenten. De verkoop lijdt er alleszins niet onder. “We zien net een stijging”, zegt Eva Biltereyst van Colruyt. “Mogelijk omdat eieren een relatief goedkope bron van proteïnen zijn (een alternatief voor vlees dus, red.). We verwachten dat de vraag zal blijven toenemen.”

Tekst: Pluimvee – Bron: Statbel/Pluimvee/Nieuwsblad 

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën

 
 

Inloggen op de ledenportal