Boerderij: Prijs eieren daalt verder

13-01-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiernoteringen waren in de tweede week van het nieuwe jaar niet eensluidend. De Amsterdamse Grossiers Index en de NOP-richtprijs noteerden hoger, Barneveld en de Duitse Weser-Ems lager.

Deze tegenstellingen zorgen voor verwarring. En voor vragen. Handelaren zeggen eieren slechts voor een lagere prijs te kunnen verkopen dan vorige week. En toch gaan Amsterdam (handelsnotering) en NOP (rekenformules op basis van Amsterdam, Barneveld, Weser-Ems en handelsprijzen) omhoog. Hoe kan dit? Conclusie van handelaren: Barneveld gaf deze week deze stemming op de eiermarkt het best weer.

Barneveld noteerde alle gewichten lager, maar de daling was minder fors als vorige week. Bij kooi- en scharreleieren ging er gemiddeld over alle gewichten, negen cent af. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging voor de tweede week op rij omhoog, de stijging was zelfs nog hoger dan in dan een week eerder: de witte met 21 cent, de bruine met 23 cent, gemiddeld over de vier gewichtsklassen.

Weser-Ems opnieuw lager

De Duitse Weser-Ems noteerde voor de derde week achtereen lager. De daling betrof niet alle gewichten. Bij de scharreleieren ging bij de witte alleen de XL omlaag (met 15 cent) en bij de bruine de XL- en L-eieren (met 12 cent, respectievelijk 5 cent). Bij de kooi-eieren noteerde Weser-Ems de witte XL 5 cent, de bruine XL 25 cent en de bruine L 15 cent lager. Voor de andere gewichten veranderde de notering niet.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren bleef voor de derde week op een rij onveranderd.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging, zoals vermeld, omhoog. Met gemiddeld over alle gewichten zeven cent bij de witte en negen cent bij de bruine. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram steeg bij de witte met twintig cent naar € 15,05 en bij de bruine met twaalf cent naar € 15,17. In de tweede week van 2022 noteerde de NOP de 62/63 grams witte scharreleieren op € 6,71 (-9 cent) en de bruine op € 7,43 (-10 cent).

 

Eierverwerkende industrie minder kooplustig

De eierverwerkende industrie was deze week minder kooplustig. Hoewel er ook meldingen zijn dat eieren dagelijks bij de pluimveehouder worden opgehaald rechtstreeks voor de brekerij.

De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren daalde met drie cent naar € 2,39, die ging met 5 cent omlaag naar € 2,25. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren bleef voor de zevende week onveranderd € 2,37.

De NOP-richtprijs voor industrie-kooi-eieren daalde met 0,8 cent naar € 2,293, die voor industrie-scharreleieren ging met 0,3 cent omhoog naar € 2,355. Hiermee zit de industrienotering nog iets verder onder het prijsniveau van de witte tafelscharreleieren, terwijl kort geleden de NOP-industrienotering de NOP-richtprijs voor tafeleieren omhoog trok.

Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 2 de NOP-industrienoteringen op 97,7 cent (kooi) en € 1,019 (scharrel).

Lastig te voorspellen

De eiermarkt laat zich nog steeds lastig voorspellen. Veel zal afhangen van hoe vogelgriep zich zal ontwikkelingen. In Nederland dateert de laatste uitbraak bij commercieel pluimvee van 21 november en blijft het sindsdien vooralsnog bij af en toe een verdenking. In omliggende landen is de situatie anders en worden nog steeds besmettingen gemeld. Het blijft zorgen voor een krap aanbod. Wereldwijd geldt dat ook nog steeds.

Een Duitse marktanalist signaleert dat Duitse pakstations die normaal in deze tijd zoveel mogelijk sorteren voor kokerij en ververij, dat nu niet doen. En dat aangenomen mag worden dat gekleurde eieren – een populair product in Duitsland – dit jaar uiterst schaars zullen zijn.

Eind deze maand (op 25 januari) is het 16 weken geleden dat in on een landelijke ophokplicht is ingesteld. Vrije-uitloopbedrijven in de grensregio’s mogen vanaf die datum hun eieren van opgehokte vrije-uitloopkippen niet meer als vrije-uitloopei verhandelen. Maar moeten hun eieren afwaarderen tot scharrelei. Met waarschijnlijk financiële gevolgen.

Prognose prijs eieren: lichte prijsdaling

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal