Boerderij: WHO: sporadische besmettingen met vogelgriep bij mensen te verwachten

19-01-2023

Redactie

Kirsten Graumans

redacteur ondernemen

Af en toe steekt vogelgriep ook de kop op bij mensen. Recent meldde Ecuador de besmetting van een kind. Nieuwe besmettingen van mensen zijn te verwachten volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zolang de virussen blijven circuleren.

Een 9-jarig meisje in Ecuador is besmet met vogelgriep, zo meldde de autoriteiten van het land afgelopen week. Het is niet voor het eerst dat het virus de kop opsteekt bij mensen. Hoe zorgelijk is dit, zeker nu in Europa hoogpathogene vogelgriep wijdverspreid in de natuur aanwezig is?

Gevreesd wordt al lang dat vogelgriep potentieel tot een volgende pandemie kan leiden. Het is dé reden dat bij vogelgriepuitbraken rigoureus geruimd wordt. Het virus is een zoönose, wat betekent dat het kan overgaan van dier naar mens. Grootste vrees is dat er op enig moment hierbij een mutatie optreedt, en het virus zich van mens tot mens kan gaan verspreiden zoals ook bij Covid is gebeurd.

WHO: kans vogelgriep bij mens klein

Op dit moment is de kans daarop klein, aldus de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hoewel er kleine clusters met infecties gevonden zijn, is er op dit moment geen epidemiologisch of virologisch bewijs dat vogelgriep H5-virussen in staat zijn om zich langdurig van mens tot mens te verspreiden, zo stelt de WHO deze maand in een risico-analyse.

De afgelopen 20 jaar zijn wereldwijd enkele duizenden humane besmettingen vastgesteld met diverse vogelgriepvirussen. Mede-afhankelijk van het type virus kunnen de gevolgen fataal zijn, maar kan een besmetting ook alleen leiden tot milde (griepachtige) symptomen of helemaal geen symptomen.

Besmet na contact gevogelte

De meeste humane besmettingen zijn sporadische infecties, aldus de WHO; het gevolg van contact met besmet gevogelte of een besmette omgeving. Zo testen in Spanje eerder dit jaar twee medewerkers van een pluimveebedrijf positief voor vogelgriep, zonder symptomen.

Zolang vogelgriepvirussen blijven circuleren, zijn nieuwe besmettingen van mensen te verwachten, aldus de WHO. Ook Nederlandse viroloog Ron Fouchier (Erasmus MC) beaamt dit. “Door de enorme verspreiding van H5N1 wereldwijd zijn zoönosen te verwachten”, zo reageert hij.

Door de enorme verspreiding van H5N1 wereldwijd zijn zoönosen te verwachten

Hij benadrukt echter ook: de H5N1-vogelgriepvirussen die nu rondgaan, hebben door mutaties niet hetzelfde zoönotisch potentieel als de H5N1-virussen van 15 tot 25 jaar geleden. Ze stappen minder makkelijk over van dier naar mens.

“Er is dus geen extra zorg voor humane besmettingen in zijn algemeenheid”, zo laat Fouchier weten. “Wel is het zo dat door de wereldwijde verspreiding, inclusief in landen met wat mindere monitoring, de kans op (ongeziene) zoönosen toeneemt.”

Aanpassen naar zoogdieren

Hij noemt daarnaast een ander risico: het afgelopen jaar zijn er ook vogelgriepinfecties vastgesteld bij allerlei zoogdieren. In Nederland onder andere bij vossen, een marter en een otter. Daarmee bestaat het risico dat het vogelgriepvirus zich aanpast aan zoogdieren.

Wageningen Bioveterinary Research constateerde afgelopen jaar dat dit al gebeurt. Zij onderzochten de besmetting van drie vossen. Bij twee hiervan bleek het vogelgriepvirus een mutatie te hebben, waardoor het zich onder andere beter kan vermenigvuldigen in cellen van zoogdieren dan in die van vogels. “Waakzaamheid is dus geboden”, constateert Fouchier.

 
 

Inloggen op de ledenportal