Boerderij: Vaccinatie tegen vogelgriep verstoord door maternale antilichamen

18-01-2023

Redactie

Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

De werking van vaccinatie tegen vogelgriep kan verstoord worden door maternale antilichamen die kippen van gevaccineerde moederdieren krijgen.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van onderzoeker Xue Pan aan de Wageningen Universiteit. Uit het onderzoek blijkt dat maternale antilichamen (MDA’s) de reactie van kippen op vaccinatie tegen vogelgriep verstoren.

Antigen-specifieke antilichamen worden van gevaccineerde hennen via het ei aan hun nakomelingen doorgegeven. Deze MDA’s zijn mogelijk een van de redenen waarom de meeste vaccinaties tegen vogelgriep in de praktijk weinig succesvol blijken, aldus de onderzoekers.

De studie werd gedaan met het laagpathogene vogelgriepvirus H9N2. Dat is een veelvoorkomend laagpathogeen vogelgriepvirus met een hoog zoönotisch potentieel. Het wordt mede daardoor gezien als het gevaarlijkste laagpathogene vogelgriepvirus ter wereld.

Vaccinatie tegen vogelgriep blijkt weinig effectief

In sommige landen is vaccinatie de belangrijkste en meest ingezette strategie tegen vogelgriep. Toch blijken de meeste vaccinatieprogramma’s tegen het H9N2-virus weinig effect te hebben tegen besmetting en overdracht in de praktijk, ondanks de positieve resultaten onder laboratoriumomstandigheden bij kippen die vrij zijn van ziekteverwekkers (SPF-kippen).

De onderzoeker concludeert dat er meer aandacht moet zijn voor de invloed van maternale antilichamen op griepvaccins in het veld. “Het is belangrijk dat er nieuwe vaccins ontwikkeld worden die de invloed van MDA’s neutraliseren in praktijksituaties”, aldus onderzoeker Pan.

In Lelystad wordt momenteel onderzoek gedaan naar vaccinatie tegen hoogpathogene vogelgriep, om de grootschalige uitbraak van vogelgriep te kunnen aanpakken. Of de maternale immuniteit ook bij hoogpathogene virussen een rol speelt bij de werking, moet onderzocht worden. Er wordt in het onderzoek wel aandacht aan besteed, zegt hoogleraar Mart de Jong van Wageningen UR. Op dit moment speelt dit nog niet, omdat er nog geen kuikens zijn die nakomelingen zijn van dieren die met hetzelfde vaccin gevaccineerd zijn.

Dinsdag 17 januari werd in het Gelderse Duiven opnieuw een besmetting met hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf is geruimd. In de 1 en 3-km zone zitten geen andere pluimveebedrijven.

Landbouwminister Piet Adema weegt in januari op basis van proeven, expertbeoordelingen en scenario’s af of vaccinatie tegen vogelgriep in de praktijk al een begaanbare weg is.

 
 

Inloggen op de ledenportal