Boerderij: Stuivertje wisselen op de eiermarkt

20-01-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt was deze week wat vriendelijker, er wat iets meer vraag naar tafeleieren. De eiernoteringen waren in de derde week van het nieuwe jaar behoorlijk vast, maar ook wisselend, met slechts kleine veranderingen, soms bij enkele gewichten een paar cent omhoog, en bij andere gewichten juist iets omlaag.

Barneveld noteerde bij scharreleieren alle gewichten hoger, gemiddeld over alle gewichten 9 cent. Bij de kooi-eieren ging de notering tot en met 59 gram omhoog, terwijl prijzen voor de zwaardere eieren gelijk bleven, gemiddeld was de stijging 7 cent. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index ging bij sommige gewichtsklassen 5 cent omhoog, bij andere een stuiver omlaag. Gemiddeld noteerden de vier gewichtsklassen bij de witte scharreleieren 1 cent omlaag, bij de bruine 1 cent omhoog.

Bij de Duitse Weser-Ems kleine veranderingen. De notering ging voor witte scharreleieren met gemiddeld 1 cent omhoog, bij de bruine met gemiddeld 8 cent omlaag, vooral door een daling van 28 cent van de XL’en. De notering voor kooi-eieren ging bij de witte met 5 cent omhoog en bij de bruine met 3 cent omlaag, gemiddeld over de vier gewichtsklassen.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren bleef voor de vierde week op een rij onveranderd.

NOP-richtprijs scharreleieren

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging voor de M-eieren licht omhoog, voor de witte L-eieren en zwaardere bruine L-eieren iets omlaag. Het gemiddelde van alle gewichten was bij de witte 1 cent lager dan vorige week, bij de bruine gelijk. en cent bij de bruine. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram steeg bij witte met een cent naar € 15,06 en bij de bruine met een cent naar € 15,18. In de derde week van 2022 noteerde de NOP de 62/63 grams witte scharreleieren op € 6,72 (-1 cent) en de bruine onveranderd op € 7,43.

Industrie terughoudender

De eierverwerkende industrie was deze week wat terughoudender, handelde voorzichtiger, wilde wel kopen, maar minder voor de eieren geven.

De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren daalde met 1 cent naar € 2,38, die voor kooi-eieren met twee cent naar € 2,25. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren bleef voor de achtste week onveranderd € 2,37.

De NOP-richtprijs voor industrie-kooi-eieren daalde met 0,9 cent naar € 2,284, die voor industrie-scharreleieren met 1 cent naar € 2,345. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 3 de NOP-industrienoteringen op 97,7 cent (kooi) en € 1,020 (scharrel).

Voldoende eieren voor concepten

De afzet naar de retail maakte deze week een goede week door. Ook de vrije handel, altijd wat rustig aan het begin van het jaar, ging wat beter lopen. Vanuit België kwam iets meer vraag.

De productie van eieren begint wat op te lopen. Veel lege stallen zijn inmiddels weer volgezet. Ook zijn er veel ruikoppels, die op een lager niveau produceren. Het evenwicht tussen vraag en aanbod is broos.

Voor alle concepten zijn voldoende eieren aanwezig. Het aanbod van vrije-uitloopeieren zal na volgende week teruglopen, als in de regio’s waar in oktober de ophokplicht inging de 16-wekentermijn verloopt.

Gezonde markt

Er is nog steeds sprake van een strakke, gezonde markt. De mondiale markt, in casu de eierverwerkende industrie, bepaalt de prijs, ook in Noordwest-Europa.

De verwachtingen voor komende week zijn niet eensluidend. Waar de ene handelaar een lichte prijscorrectie naar beneden verwacht, zegt een andere dat het volgende week zeker niet minder zal zijn. De industrie misschien, de retail zeker niet. “Eerder een stuivertje erbij dan eraf.”

Prognose prijs eieren: lichte prijsdaling

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal