Pluimvee Landsbond: 16 weken termijn ten einde

25-01-2023

Alle tomen die opgezet zijn vóór 5 oktober 2022, verliezen vanaf donderdag 26 januari 2023 hun vrije-uitloopstatus. Vanaf dan moeten die bedrijven omschakelen van een code 1 naar een code 2 stempelplicht door de aanhoudende ophokplicht die de 16 weken termijn zal overschrijden.

 

Concreet

 

Leghennenbedrijven die beschikken over stallen met vrije uitloop en waarvan tomen door het overschrijden van de 16-weken termijn ten gevolge van de ophokplicht hun status ‘vrije uitloop’ verliezen, moeten hierdoor:

 

  • Bij de stempeling van hun eieren omschakelen van code 1 (vrije uitloop) naar code 2 (scharrel) en mogen dus niet langer code 1 stempelen.
  • De verpakking van de eieren aanpassen:
     
    • Ofwel de eieren verpakken in doosjes voor scharreleieren zonder bijkomende vermeldingen;
    • Ofwel de eieren verpakken in de gebruikelijke doosjes voor vrije uitloop-eieren op voorwaarde dat er voldoende stickers worden aangebracht op de verpakking, met name op alle verwijzingen naar ‘vrije uitloop’. Deze stickers geven aan dat de hennen momenteel binnen verblijven.???????

Hetzelfde geldt uiteraard ook voor de pakstations die eieren afkomstig van vrije uitloop-bedrijven stempelen en verpakken.

 

Opgelet: het verpakken van eieren in doosjes bestemd voor vrije uitloop waarbij alle verwijzingen naar vrije uitloop zijn overplakt, is enkel toegelaten voor eieren afkomstig van vrije uitloop-bedrijven waarvan de hennen door de ophokplicht hun vrije uitloop-status verliezen.

 

De controle op de verpakkingen (eierdoosjes) en de gebruikte communicatie richting de consument (zoals de stickers) behoort tot de bevoegdheid van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie. Zij kunnen hierop controles uitvoeren.

 

Herziening uitzonderingsregel komt te laat

 

Belangenverdedigingsorganisaties, waaronder de Landsbond Pluimvee, hadden bij Europa druk gezet om de 16 weken termijn te herzien. Echter is de herziening van die handelsnormen nog niet goedgekeurd waardoor voorlopig alles blijft bij het oude. Een mogelijke aanpassing zal vermoedelijk plaatsvinden in het tweede kwartaal van dit jaar.

 

Tekst: Pluimvee/DEPARTEMENT LANDBOUW EN VISSERIJ – Bron: DEPARTEMENT LANDBOUW EN VISSERIJ 

 

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Wetgeving , Dierengezondheid

 
 

Inloggen op de ledenportal