Boerderij: Minder preventieve ruimingen vogelgriep dan Adema schrijft

01-02-2023

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Het aantal preventieve ruimingen bij pluimveebedrijven wegens vogelgriep is minder hoog dan minister Adema aan de Tweede Kamer schrijft.

In zijn brief van 27 januari staat dat er sinds oktober 2021 dertig locaties preventief zijn geruimd. Dat corrigeerde hij zelf in een brief op 1 februari naar 48, maar ook dat aantal klopt niet. Volgens de tabel op de website van het ministerie waren er zelfs 48 besmettingen. Daarbij staat echter nog dat er na de uitbraak in Lunteren op 15 augustus 2022 zeven locaties zijn geruimd. Door gebrek aan bedwelmingsgas liet de ruiming echter langere tijd op zich wachten.

Naar het College van Beroep voor het Bedrijfsleven

Daarop stapten de betrokken pluimveehouders naar het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). Dat oordeelde dat de ruimingen mochten doorgaan, maar koppelde daar wel een deadline aan. Omdat de NVWA binnen de gestelde termijn niet al die bedrijven kon ruimen, werd daar echter vanaf gezien. Het bleef bij de twee al eerder preventief geruimde locaties.

Aan de andere kant lijkt het erop dat er op lijst van het ministerie drie voorzorgsruimingen ontbreken: bij Lunteren X, Dalfsen II en Wildervank II. Daarmee komt het totaal aantal preventief geruimde locaties sinds oktober 2021 op 46. Het ministerie van LNV heeft nog niet gereageerd op vragen hierover.

Verspreiding tegengaan

In regio’s met veel pluimveebedrijven, de zogenoemde pluimveedichte gebieden, worden bedrijven binnen een kilometer van een met vogelgriep besmet bedrijf uit voorzorg geruimd. Dit om verspreiding van het virus naar omliggende bedrijven te voorkomen. De overheid wil op die manier tegengaan dat het de volledig uit de hand loopt.

Dat beleid wordt gehanteerd voor de Gelderse Vallei en is ook toegepast in het Noord-Limburg. Preventieve ruimingen vinden ook plaats als er ‘risicovol contact’ is geweest. Bijvoorbeeld als medewerkers van een besmet pluimveebedrijf ook voor de dieren van een ander bedrijf van dezelfde eigenaar zorgden.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over diergezondheid. Het debat is live te volgen via de live stream van de Tweede Kamer.

 
 

Inloggen op de ledenportal