Boerderij: Maatschappelijke bijdrage met een lekker Drents eitje

06-02-2023

Redactie

Judith Waninge

freelance redacteur

Onder de merknaam ‘Een lekker Drents eitje’ produceert de familie Hulshof scharreleieren en vermarkt deze zelf. Afzet gaat via de eigen Landwinkel, naar horeca en winkels en via samenwerking met leveranciersvereniging DrentsGoed.

Tussen alle drukke werkzaamheden door spreken we af met Thale en Marlous Hulshof aan de keukentafel op het pluimveebedrijf met een Landwinkel in Exloo (Dr.). Het pluimveebedrijf ligt in het toeristische gebied de Hondsrug, bekend om de hunebedden, en is gelegen aan een doorgaande route richting Musselkanaal en Stadskanaal. Sinds een jaar of vier zijn de ondernemers pluimveehouders met 12.000 scharrelhennen aan de dorpsgrens van Exloo. Toen het huidige pluimveebedrijf te koop kwam hebben de ondernemers de kans met beide handen aangegrepen om zelf boer te worden.

Marlous (39) en Thale (37) Hulshof zijn sinds 2018 pluimveehouder in Exloo (Dr.) Marlous regelt de dagelijkse gang van zaken in de kippenstallen. Thale is de vliegende kiep op het bedrijf, stuurt de Landwinkel met vijf parttimemedewerkers aan en regelt samen met Marlous de eigen afzet van eieren. De 12.000 Novogen Brown Light-scharrelhennen worden in twee stallen met zeven kippen per vierkante meter gehouden. Resultaten op dertig weken leeftijd zijn 122 gram voer met een legpercentage van 97,4%.

Omgeschoold tot pluimveehouder

Marlous heeft een zorgachtergrond en had voorheen een kinderopvang aan huis en heeft zich helemaal omgeschoold tot pluimveehouder. “Voor kinderopvang heb ik nu geen tijd meer, maar een uitbreiding richting educatie of een soort van beleefboerderij staat nog wel op het verlanglijstje”, laat Marlous weten, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken in de pluimveestal.

“We hebben gekozen voor de Novogen Brown Light-hen, een rustige sociale hen die een stevig bruin ei produceert, geschikt voor onze afzetmarkt. We houden in twee stallen, met twee leeftijdsgroepen, zeven kippen op de vierkante meter.” Met begeleiding van broerderij Verbeek en voerleverancier De Valk Wekerom zijn de legresultaten naar wens. De vorige ronde is afgesloten met een legpercentage van 89,4% op 86 weken leeftijd en de huidige hennen van dertig weken leeftijd hebben een legpercentage van 97,4% met 122 gram voer per ei.

Het bedrijf ligt aan de dorpsgrens, aan een doorgaande route. Klanten komen uit een straal van ongeveer 15 kilometer.
Het bedrijf ligt aan de dorpsgrens, aan een doorgaande route. Klanten komen uit een straal van ongeveer 15 kilometer.

Opstarten bedrijf

“Afgelopen vier jaar zijn tropenjaren geweest, waarin het niet allemaal vanzelf is gegaan”, laat Marlous weten. Thale, die naast het regelwerk met het pluimveebedrijf en Landwinkel ook nog als zzp’er in de akkerbouw werkt, laat in vogelvlucht weten waar ze als startende ondernemers tegenaan zijn gelopen.

Het starten als pluimveehouder ging niet vanzelf toen de huidige locatie in 2018 werd aangekocht. De stallen uit de jaren zeventig stonden al een paar jaar leeg. De gemeente Borger-Odoorn zag eerst geen mogelijkheden om het bedrijf weer op te laten starten, aan de rand van het dorp, maar er lag nog wel een vergunning op de locatie.

Overname Landwinkel van stopper

“Mede door de hulp van Hoeve Advies is het gelukt om op de huidige locatie weer kippen te houden en een Landwinkel te beginnen. De Landwinkel is overgenomen van een stoppende ondernemer in Noord-Sleen waarvan ook het merk ‘Een lekker Drents eitje ’ is overgenomen. “Een win-winsituatie voor de gemeente, het bedrijf in Noord-Sleen dat in de dorpskern lag werd verplaatst naar Exloo aan de rand van het dorp. Daarnaast creëren we meerwaarde voor de gemeenschap met werkgelegenheid en het aanbieden van lokale producten”, aldus Thale.

In de winkels liggen de eieren van ‘Een lekker Drents eitje’ in doosjes van zes of tien met een herkenbaar logo.
In de winkels liggen de eieren van ‘Een lekker Drents eitje’ in doosjes van zes of tien met een herkenbaar logo.

Start met private leningen

Ook de financiering ging niet vanzelf. “Vanuit de bank hoefden we bij de aankoop van het pluimveebedrijf geen medewerking te verwachten. We hebben alles met private leningen opgestart”, vertelt Hulshof, die aangeeft dat inmiddels de private leningen afgelost zijn met een bancaire lening.

“Voor de pluimveerechten hadden we namelijk een bankgarantie nodig. Dat hebben we uiteindelijk met veel moeite en energie kunnen regelen. Nu we een aantal jaren bezig zijn, hebben we wel meer krediet bij de bank opgebouwd, alhoewel extra geld voor de kasstroom nog een uitdaging is. Dat geldt vooral bij voorinkoop voor de Landwinkel. Producten voor kerstpakketten bijvoorbeeld moeten we al vroegtijdig inkopen en de opbrengsten hiervan zien we pas in januari weer terug”, geeft Hulshof aan.

Dochter Floor, die net als haar zussen Sanne en Saar meehelpt op het bedrijf, vult de eierautomaat van de Landwinkel die 24 uur per dag te bezoeken is.
Dochter Floor, die net als haar zussen Sanne en Saar meehelpt op het bedrijf, vult de eierautomaat van de Landwinkel die 24 uur per dag te bezoeken is.

Landwinkel

Niet alleen pluimvee is nieuw voor de familie Hulshof, ook het starten van een Landwinkel. De huidige winkelruimte was eigenlijk te klein voor het concept van Landwinkel. Landwinkel is een coöperatie waarin boeren en telers samenwerken om streekproducten van het eigen bedrijf te verkopen. “Ons enthousiasme om het verhaal achter de producten te vertellen, geen andere Landwinkels in de buurt en dat we nog ruimte hebben voor uitbreidingsmogelijkheden, gaf de positieve doorslag”, geeft Thale aan.

De eieren zijn een klein gedeelte van het assortiment in de winkel, dat voor een groot deel bepaald wordt door de coöperatie Landwinkel. Deze coöperatie verzorgt ook de reclame en website. Daarnaast is er ruimte voor in- en verkoop van eigen streekproducten. Denk hierbij aan aardappelen, vlees van het Valther-varken en het Exloër-rundvlees van boer Ruud.

Cadeaupakketten zijn enorm in trek

Vooral vaste klanten in winkel

De klanten van de winkel komen voornamelijk uit een straal van 15 tot 20 kilometer. “Het zijn vooral vaste klanten die bereid zijn om voor de meerwaarde van de streekproducten te betalen”, vertelt Thale. De onderneming levert ook welkomstpakketten met unieke streekproducten aan een vakantiepark in de buurt. “Cadeaupakketten zijn enorm in trek en het is de uitdaging om steeds weer vernieuwend te zijn met de inhoud hiervan.”

Medewerkster Milja in de Landwinkel waar naast eieren en streekproducten ook vlees van het Valther-varken en rundvlees van het Exloër-rund te koop is.
Medewerkster Milja in de Landwinkel waar naast eieren en streekproducten ook vlees van het Valther-varken en rundvlees van het Exloër-rund te koop is.

Afzet eieren, waaronder ‘Een lekker Drents eitje’

Hulshof heeft een vergunning voor een pakstation en verhandelt alle eieren zelf. Een gedeelte in de Landwinkel en een gedeelte in de eierautomaat vooraan de weg. Tevens gaat een gedeelte naar horeca, winkels en verkooppunten van DrentsGoed. Dit is een vereniging van streekproductenleveranciers. Hulshof verzorgt ook de distributie van eieren en andere producten naar de inmiddels 135 verkooppunten van DrentsGoed.

Ondanks vogelgriep toch ‘Een lekker Drents eitje’ leveren

Medewerker Evert rijdt elke dag een distributieronde voor DrentsGoed. In de bus is plaats voor tien stapels, goed voor ongeveer 3.000 eieren. “In de piekperioden met kerst en Pasen moeten we soms vaker rijden”, vertelt Marlous. Zij belt elke dag ondernemers op om bestellingen op te nemen en zo een efficiënte route voor bezorging te bepalen. Voor de levering aan horeca is er ook nog een bestelauto aanwezig waarmee makkelijker in het centrum te komen is. Een volledig eigen afzet brengt ook risico’s met zich mee. Door samen te werken met collega-pluimveehouders kon het bedrijf toch nog ‘Een lekker Drents eitje’ blijven leveren toen het pluimveebedrijf in een 10-kilometerzone van vogelgriep zat.

Lees ook de reportage Na vogelgriep en 13 weken leegstand over op Beter Leven-kuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal