Boerderij: Verwerkers trekken de eierprijs omhoog

10-02-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt was deze week ‘zonnig’. De voorgaande weken kabbelde de markt wat voort, maar deze week liepen de eieren goed weg. De consumptie is goed, de afzet is goed op alle fronten, als tafelei en naar de industrie.
 
 
 
 
Tegenover een goede vraag staat een krappe beschikbaarheid, met gevolg een stevige prijs. De eieren zijn duur. De NOP-notering voor bruine scharreleieren 62/63 gram bereikte met € 15,37 een nieuwe hoogterecord. Alle noteringen gaven hogere prijzen af. Barneveld noteerde 20 cent of meer hoger, gemiddeld over alle gewichten 23 cent bij de kooi-eieren en 24 cent bij de scharreleieren. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index deed het rustiger aan, maar noteerde wel alle gewichtsklassen hoger, de witte scharreleieren gemiddeld met zeven cent, de bruine gemiddeld met vijf cent.
 
 
 
 

Duitse Weser-Ems omhoog

De Duitse Weser-Ems ging bij de witte scharreleieren met dertien cent en bij de bruine met vijftien cent omhoog, gemiddeld over alle gewichten. Bijna dezelfde verhoging was er bij de kooi-eieren: plus dertien cent bij de witte en zeventien cent bij de bruine, gemiddeld over alle gewichten. Ook de Franse Rungis voor kooi-eieren noteerde hoger, na zes weken stabiel te zijn geweest. Over drie noteringsdagen ging de prijs gemiddeld met 10 cent omhoog.
 
 
 

NOP-richtprijs scharrel naar recordhoogte

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging voor alle eigewichten omhoog, gemiddeld over alle gewichten bij de witte met zeventien cent en bij de bruine met veertien cent. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram pluste bij de witte met 10 cent naar € 15,21 en ging bij de bruine met dertien cent omhoog naar € 15,37. In week 6 van 2022 noteerde de NOP de 62/63 grams witte scharreleieren € 6,92 (+17 cent) en de bruine op € 7,72 (+12 cent).

Kooplustige eierverwerkende industrie

De eierverwerkende industrie was kooplustig. Verwerkers kopen niet alleen de wat minder courante eieren van oudere koppels, maar vragen nu ook eieren die ook prima wegkunnen als tafelei. Al kopen ze die met de grootst mogelijke tegenzin bij het huidige hoge prijsniveau. Maar ja, er zijn geen voorraden, mondiaal staan verwerkers leeg, dus er weinig keus. Kokerijen en ververijen trekken ook aan de (witte) eieren, maar zijn veelal de wat lichtere.

Al met al uit de kooplust van de verwerkers zich in hogere industrienoteringen. Daarmee bepaalt de industrie meer dan in de afgelopen weken, nu weer de prijs, ook die van tafeleieren. Door de hogere kiloprijzen lopen ook de prijzen van de zwaardere eieren in de NOP-tafelnotering omhoog, terwijl die eieren nauwelijks voorhanden zijn.

De Duitse Weser-Ems industrienoteringen liepen met 5 cent op. Die voor scharreleieren naar € 2,45, die voor kooi-eieren naar € 2,30. Ook de Rungis-industrienotering voor kooi-eieren, die tien weken op vast € 2,37 stond, noteerde hoger: met drie cent op € 2,40.

De NOP-richtprijs voor industrie-kooi-eieren steeg met 2,9 cent naar € 2,310, die voor industrie-scharreleieren met 6,1 cent naar € 2,412 en komt daarmee in de buurt van de hoogterecords in de laatste weken van 2022. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 6 de NOP-industrienoteringen op € 1,065 (kooi) en € 1,124 (scharrel).

Veel vraag naar eieren

De algemene verwachting is dat de markt de komende weken eerder beter dan slechter zal worden. Wereldwijd is er veel vraag naar (industrie-)eieren. En die zal in de aanloop naar Pasen niet zeker niet minder worden. Pasen zal dit jaar met minder eieren zijn, zo voorspelt een Duitse marktanalist.

In Noordwest-Europa zijn consumptie in voldoende mate aanwezig, maar een deel ervan wordt “weggekaapt door industrie-honger”, aldus een eierhandelaar.

Matige leveringsbereidheid

Dat er soms links en rechts het eierschap van sommige supermarkten bepaalde eieren ontbreken, kan te maken hebben met de matige leveringsbereidheid van pakstations met lopende, verliesgevende contracten met de retail. Voor pluimveehouders is er bij het huidige prijsniveau geen reden om leeg te staan. Er kunnen weer winstgevende contracten worden afgesloten, zeker nu de voerprijzen iets zakken, en eieren afzetten tegen marktprijzen levert ook winst op.

Vooralsnog zijn de vooruitzichten gunstig.

Prognose prijs eieren: licht stijgend.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal