AgriHolland: Uitbraak Salmonella Gallinarum in Lunteren

12-12-2012

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft op 10 een besmetting met Salmonella gallinarum vastgesteld op een legbedrijf met vrije uitloop in Lunteren. Het besmette bedrijf heeft 28.600 leghennen met een leeftijd van 45 weken. In augustus 2009 en september 2010 heeft hetzelfde pluimveebedrijf al met een besmetting met Salmonella gallinarum te maken gehad.

Salmonella gallinarum is een Salmonella die alleen bij hoenderachtigen voorkomt en vooral bij kippen aanzienlijke schade kan veroorzaken. Eenmaal besmet pluimvee blijft dit voor de rest van het leven. In de praktijk is gebleken dat een met Salmonella gallinarum besmet koppel pluimvee een gevaar vormt voor andere koppels pluimvee in de omgeving.

Om besmetting van het pluimvee in de omgeving tegen te gaan heeft het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) besloten dat het besmette koppel leghennen voor de rest van het leven moet worden afgeschermd van in het wild levende vogels. Voorts moet alle bedrijfsmatig gehouden pluimvee, met uitzondering van biologisch pluimvee, dat gehouden wordt in een gebied met een straal van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf, voor een periode van 12 weken worden afgeschermd van wilde vogels en van de uitwerpselen van die vogels. Het afschermgebod eindigt op 5 maart 2013. Houders van biologisch pluimvee in het aangewezen gebied wordt dringend geadviseerd om het pluimvee ook tot 5 maart binnen te houden.

Het PPE informeert alle pluimveehouders met een bedrijf in het aangewezen gebied schriftelijk. In het gebied liggen 56 pluimveebedrijven waaronder 5 legbedrijven met vrije uitloop, 9 biologische legbedrijven, 3 biologische opfokbedrijven en een biologisch vleeskuikenbedrijf. Op de website van Anevei is een indicatef kaartje van het aangewezen gebied te vinden.

bron: Anevei, 12/12/12

Copyright ©2012 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal