Pluimvee Landsbond: Twee derde van de EU import van eieren komt nu uit Oekraïne en wordt geproduceerd in de EU verboden kooi-huisvesting

15-02-2023

De heffingsvrije import uit Oekraïne, vermomd als steun voor de lokale bevolking, toegekend door de Europese Unie, heeft grote gevolgen wat de import van eieren naar de EU betreft.  De import vanuit Oekraïne is zowat verdrievoudigd en voornamelijk via Letland, Polen en Nederland.  Omgerekend is dit de maandproductie van zo’n 2 miljoen leghennen.  Vooral dat deze eieren nog,  in de EU reeds in 2012 verboden klassieke (kleine) kooihuisvesting geproduceerd worden, stoot tegen de borst.             

Vanuit de Landsbond Pluimvee verzetten we ons dan ook ijverig tegen een verlenging van deze gunstmaatregel, die enkel, enkele grote ‘giantbedrijven’ ondersteunt en niet de Oekraïense bevolking.  (Nvdr: Avangarco: circa 14 miljoen legkippen = > België) en Ovostar: circa 5 miljoen)’.  Ondertussen komt er ook heel wat kritiek uit andere landen en uit andere sectoren waar deze gunstmaatregel de eerlijke concurrentie onderuit haalt.. Gelukkig heerst er momenteel op de EU- en wereldmarkt een tekort aan eieren, - omwille van voornamelijk vogelgriep perikelen – die tijdelijk deze oneerlijke concurrentie kan opvangen.

 

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën

 
 

Inloggen op de ledenportal