Boerderij: Eiermarkt noteert opnieuw recordprijzen

17-02-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt was deze week ‘buitengewoon vriendelijk’. De handel was vlot, de eieren liepen allemaal mooi weg, de consumptie is goed.
 
 
 
 
 
Dat geldt in heel Noordwest-Europa. Er komt merkbaar iets meer productie van koppels die na de kerst zijn gewisseld. Maar die extra productie is geen enkele bedreiging voor de markt, die kan extra aanbod goed aan. “Dat wordt allemaal de consumptiemarkt ingetrokken”, aldus een handelaar.Ook de industrie koopt, al is het mondjesmaat, wat ze echt nodig heeft. Voorraden zijn er niet en worden ook niet aangelegd bij dit hoge prijsniveau, ook al zouden beschikbaar zijn.
 
 
 
 

Hogere prijzen

Alle noteringen gaven deze week (week 7) hogere prijzen af. Records werden gebroken. Barneveld noteerde de kooi-eieren gemiddeld over alle gewichten 50 cent hoger, de gemiddelde plus bij de scharreleieren was met 54 cent zelfs nog hoger. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index deed het ook deze week wat rustiger aan, maar noteerde wel alle gewichtsklassen hoger, de witte scharreleieren gemiddeld met 13 cent, de bruine gemiddeld met 9 cent.De Duitse Weser-Ems ging bij zowel de witte als de bruine scharreleieren met 17 cent omhoog, gemiddeld over alle gewichtsklassen. De kooi-eieren stegen nog iets harder: plus 21 cent bij de witte en 19 cent bij de bruine, gemiddeld over alle gewichtsklassen.Ook de Franse Rungis voor kooi-eieren noteerde hoger, gemiddeld over de drie noteringsdagen pluste de prijs van alle gewichtsklassen met 15 cent

 

 
 
 

NOP-richtprijs omhoog

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging voor alle eigewichten omhoog, gemiddeld over alle gewichten bij de witte en bij de bruine met 22 cent. Het gemiddelde prijsverschil is met 2 cent minimaal. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram pluste bij de witte met 35 cent naar € 15,56 en ging bij de bruine met 26 cent omhoog naar € 15,63. Beide noteringen waren niet eerder zo hoog en verbraken het hoogterecord van vorige week. Ter vergelijking: in week 7 van 2022 noteerde de NOP de 62/63 grams witte scharreleieren € 7,30 (+38 cent) en de bruine op € 8,02 (+30 cent).

 

Verfeieren veelgevraagd

De eierverwerkende industrie koopt, zoals gezegd, wat ze nodig heeft om productie te draaien. Verfeieren zijn gezocht met maximale keurmerken. Volgens een Duitse marktanalist worden voor de komende paasvieringen grote aantallen gekookte en gekleurde eieren besteld. “Maar waar haal je die eieren met deze bijzondere kwaliteitseisen vandaan?”, vraagt hij zich af. “De behoefte zal hier niet eens in de buurt komen van voorzien! Het valt niet uit te sluiten dat consumenten steeds vaker hun toevlucht zullen moeten nemen tot kleurtabletten om zelf paaseieren te kleuren”, voorziet hij.

Ook de industrienoteringen stegen naar recordhoogten. En zorgen nog steeds voor een vaste basis onder de eierprijs. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen liepen allebei met 10 cent op. Die voor scharreleieren naar € 2,55, die voor kooi-eieren naar € 2,40. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren, die vorige week, na tien weken vast op € 2,37, 3 cent hoger noteerde op € 2,40, maakte nu een pas op de plaats.

De NOP-richtprijs voor industrie-kooi-eieren steeg met 6,3 cent naar € 2,373, die voor industrie-scharreleieren met 7,8 cent naar € 2,490. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 7 de NOP-industrienoteringen op € 1,142 (kooi) en € 1,209 (scharrel). Daarmee zijn de huidige prijzen nog meer dan het dubbele van een jaar geleden.

 

Markt blijft gezond

De algemene verwachting is dat de markt de komende weken nog zo gezond blijft als op dit moment. Over de hele linie, tafeleieren en industrie-eieren. Bio-eieren lopen ook beter weg. Dat veel biobedrijven zijn omgeschakeld naar scharrel wordt merkbaar.

Richting Pasen worden geen wolkjes aan de lucht voorzien. Er worden weinig acties van supermarkten verwacht. Is bij dit prijsniveau ook lastig. Wie dacht dat er niet zoveel zou veranderen richting Pasen, komt daarop terug. “Het zou me niet verbazen als er de komende weken nog wat bij komt.”

In Duitsland kan, volgens de Duitse marktanalist, ondertussen niemand een volledige levering van goederen garanderen. En hebben oorspronkelijke verkoop- en productieplannen nauwelijks iets gemeen met de werkelijkheid. Omdat de eiermarkt leeg is, is er met de beste wil van de wereld momenteel geen mogelijkheid om deze schommelingen op de markt te compenseren. “Een absoluut onbekende situatie in deze vorm gedurende zo’n lange periode. Een nieuwe absoluut hoog prijsrecord voor Pasen wordt steeds waarschijnlijker”, meent hij.

Prognose prijs eieren: licht stijgend.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal