Boerderij: Opinie: ‘Groen licht voor vaccinatie tegen vogelgriep is mijlpaal’

23-02-2023

Opinie

Jan Vullings

hoofdredacteur

Het zat er al een tijdje aan te komen, en toch is het een mijlpaal in de strijd tegen vogelgriep: de Europese Commissie geeft groen licht voor vaccinatie tegen de ziekte. Vanaf 12 maart is vaccinatie toegestaan. Niet dat er al een goedgekeurd vaccin tegen vogelgriep is, maar deze stap is eerst nodig.

Vaccinatie ligt in de Europese Unie gevoelig. Sinds de jaren negentig geldt in de EU een non-vaccinatiebeleid tegen een aantal ziekten, zoals mond-en-klauwzeer, varkenspest en vogelgriep. De achterliggende gedachte is dat vaccinatie duurder is dan ruimingen bij incidentele uitbraken. Ook internationale handelsbelemmeringen spelen een rol.

Eerdere epidemieën van mkz en varkenspest hebben dit beleid al doen wankelen. Nu met de vogelgriepepidemie, waarbij alleen al in 2022 meer dan 200 miljoen vogels zijn gestorven, is het beleid echt onhoudbaar geworden. In Europa is de ziekte op meer dan 2.500 bedrijven vastgesteld.

Eurocommissaris Stella Kyriakides, verantwoordelijk voor voedselveiligheid, zet de strijd tegen vogelgriep boven aan de prioriteitenlijst. Lidstaten moeten hun beleid wel op elkaar afstemmen, zodat er geen regionale verschillen en/of handelsbeperkingen bestaan.

Strenge regels voor vaccin tegen vogelgriep

Na deze stap is het wachten op een vaccin tegen vogelgriep. Nog maar één fabrikant heeft een registratie aangevraagd. De regels zijn streng. Het vaccin moet werken, de kippen moeten gezond blijven, en belangrijk: het moet de verspreiding van het virus remmen. In Nederland lopen proeven met één type vaccin per dier. Elders wordt een combinatie van vaccins beproefd. Pas na deze laboratoriumtests volgen veldproeven.

Kortom, het duurt nog wel even voordat er daadwerkelijk een vaccin tegen vogelgriep is. Corona heeft laten zien dat als het echt menens is, trajecten in de officiële route parallel kunnen lopen. Misschien een idee om hier eens naar te kijken.

 
 

Inloggen op de ledenportal