Boerderij: Ophef over import kooi-eieren uit Oekraïne

01-03-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De import van eieren uit Oekraïne roept onder pluimveehouders veel beroering op. De import is sterk gegroeid nadat de EU vorig jaar besloot om geen invoerheffing meer te heffen op eieren uit Oekraïne, om zo het land in oorlog te helpen. Het gaat veelal om eieren uit traditionele kooien, een huisvestingssysteem dat in Europa al langer dan tien jaar verboden is.

Terwijl Nederlandse pluimveehouders aan strenge welzijnseisen voldoen, komen via de achterdeur deze eieren nu toch op de Nederlandse markt. “Te gek voor woorden”, vindt Kees de Jong, voorzitter van de LTO/NOP Vakgroep Pluimveehouderij.
De Jong noemt het steunen van Oekraïne “op zich een waardevolle gedachte. Maar we zien nu dat enorme hoeveelheden eieren en vlees Europa binnenkomen”, zei hij woensdag bij NOS Radio 1. De Jong noemt dit ‘een ongewenste bijvangst’ van de Europese steunmaatregel aan Oekraïne. In 2022 zou bijna 13 miljoen kilo eieren uit Oekraïne zijn geïmporteerd, tegen bijna 2,3 miljoen kilo in 2021.

Lokale boer niet geholpen

LTO/NOP-voorman De Jong zou er nog wel vrede mee hebben als door het schrappen van de importheffing aan Oekraïne de Oekraïense bevolking zou worden geholpen. “Maar wat we zien is dat we er een paar gigantische bedrijven mee helpen. Er zit een bedrijf dat in zijn eentje al net zoveel legkippen heeft als wij in heel Nederland bij elkaar. We zitten dus een paar mensen die al heel groot en rijk zijn, oligarchen, hiermee te helpen. De lokale boer in de Oekraïne wordt hiermee niet geholpen.”

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat om de invoerheffing op nul te zetten. Hij is er niet voor om de maatregel die loopt tot 5 juni te verlengen, zoals de Europese Commissie voorstelt. Dat is volgens hem geen verstandige keuze met name om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Verwerkt in producten

De importeieren uit Oekraïne komen niet als tafelei in de supermarkt terecht, maar worden anoniem en onherkenbaar verwerkt in producten als koekjes, pasta’s en sauzen.

Ook dierenwelzijnsorganisaties zijn niet blij met de steun aan de import van Oekraïense eieren, omdat hiermee ongewild de legbatterij wordt geholpen.

 
 

Inloggen op de ledenportal