Boerderij: Eiermarkt blijft records breken

03-03-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eierprijzen maken al weer enkele weken sprongen omhoog. Deze week kwam er weer bijna een halve cent per ei bij, net als vorige week.

Waar stopt dit? Hebben we de top al bereikt? vraagt menigeen, pluimveehouder en eierhandelaar, zich af. Iedereen zoekt eieren, pakt wat beschikbaar is, Prijs lijkt daarbij minder een rol te spelen. Dus zal de prijs nog wel enkele weken doorstijgen. Richting Pasen.

Alle noteringen gaven deze week (week 9) hogere prijzen af. Opnieuw werden records gebroken. Barneveld noteerde de eieren gemiddeld over alle gewichten rond 50 cent hoger, de gemiddelde plus was bij de kooi-eieren 49 cent, bij de scharreleieren 52 cent. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index noteerde ook hoger, maar hield de stijging gemiddeld over de vier gewichtsklassen beperkt tot 14 cent bij de witte scharreleieren en 10 cent bij de bruine.

De Duitse Weser-Ems ging noteerde de Xl-scharreleieren onveranderd, maar pluste de andere gewichten 15 tot 25 cent hoger. Gemiddeld over alle gewichtsklassen 15 cent bij de witte en 16 cent bij de bruine. De Weser-Ems voor kooi-eieren ging bij alle gewichtsklassen omhoog, gemiddeld over alle gewichtsklassen 16 cent bij de witte en 17 cent bij de bruine.

Bij alle eigewichten prijs omhoog

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde hoger, gemiddeld over de drie noteringsdagen pluste de prijs van alle gewichtsklassen met 22 cent.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging voor alle eigewichten omhoog, gemiddeld over alle gewichten bij de witte en bij de bruine met 40 cent naar € 14,93. Voor de tweede week is de richtprijs zit er geen verschil tussen wit en bruin. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram pluste met 47 cent naar € 16,62. Het zijn nieuwe records. Ter vergelijking: in week 9 van 2022 noteerde de NOP de 62/63 grams witte scharreleieren € 7,83 (+15 cent) en de bruine op € 8,47 (+13 cent).


 

Iedereen wil eieren

De markt is leeg, voorraden zijn er niet. Iedereen trekt aan eieren, ook de industrie. Al zal de industrie bij het huidige hoge prijspeil als eerste uitstappen, als zij dat kan, als zij geen contractuele verplichtingen heeft. Dat geldt het eerst voor verwerkers die eieren verpoederen, want die leveren veelal uit voorraad en die bouw je tegen de huidige prijzen niet graag op.

Bedrijven die eieren koken en verven krijgen te maken met de eerste klanten die afhaken, zeker wanneer die geverfde eieren tegen weekprijzen afnemen. De geverfde eieren worden te duur. Consumenten kiezen voor goedkopere alternatieven. Liever een goedkoper, niet geverfd ei.

Industrienoteringen naar recordhoogte

Ook de industrienoteringen stegen naar nieuwe recordhoogten. En houden gelijke tred met de tafeleinoteringen. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren kwam op € 2,75 (+8 cent), die voor kooi-eieren op € 2,51 (+6 cent). De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren ging met een stuiver omhoog naar € 2,45.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren stegen beide met 7,5 cent, die voor industrie-kooi-eieren naar € 2,493, die voor industrie-scharreleieren naar € 2,659. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 9 de NOP-industrienoteringen op € 1,253 (kooi) en € 1,341 (scharrel). Daarmee zijn de huidige prijzen net niet meer het dubbele van een jaar geleden.

 

Druk op eiermarkt nog steeds aanwezig

De druk op de eiermarkt, wereldwijd, door vogelgriep is er nog steeds. Met elke AI-uitbraak bij een leg- of een opfoklegbedrijf neemt de druk toe. Toenemende opzetten van jonge hennen betekenen nog niet direct aanvulling van het aanbod van eieren. Dus vooralsnog blijven er nog te veel eieren nodig ten opzichte van het aanbod. Zowel voor de tafeleimarkt als voor de industrie.

Het lijkt erop dat de consument eerder meer dan minder eieren koopt. De inflatie heeft een positief effect op de afzet, want eieren vormen een alternatieve en goedkope eiwitbron. Wel is er een verschuiving naar het goedkopere segment eieren.

Markt blijft nog even gezond

De algemene verwachting is dat de markt de komende weken, richting Pasen, al over vijf weken, nog zo gezond zal blijven als op dit moment. En dat de prijs nog enkele weken zal voortkabbelen. Al zijn er die zich afvragen of er binnenkort geen vraaguitval zal zijn, omdat mensen deze hoge prijzen niet meer willen of kunnen betalen. Na Pasen zal een prijscorrectie plaatsvinden, want de prijzen na Pasen zijn nog nooit hoger geweest dan ervoor.

Prognose prijs eieren: licht stijgend.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal