Boerderij: Aanbod eieren blijft krap zeker tot Pasen

10-03-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt is krap en gespannen. Eieren lopen lekker weg, handelaren hoeven er niet mee te leuren, vragers en kopers genoeg. En de prijzen blijven oplopen.

Niemand durft te voorspellen waar en wanneer dit stopt. Het is een situatie die niemand eerder heeft meegemaakt. En tot aan Pasen zal er nar verwachting weinig veranderen.

Alle noteringen gaven ook deze week (week 10) hogere prijzen af. En opnieuw kwamen nieuwe records in de boeken. Barneveld noteerde alle eigewichten hoger, bij zowel kooi- als scharreleieren gemiddeld over alle gewichten 31 cent. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index noteerde de hoogste stijging van het jaar, gemiddeld over de vier gewichtsklassen 26 cent bij scharrel wit en 25 cent bij scharrel bruin.

Noteringen in de plus

De Duitse Weser-Ems noteringen lieten de XL-kooi- en scharreleien onveranderd, maar plusten de andere de gewichten bij de scharreleieren met gemiddeld vijftien cent bij de witte en 10 cent bij de bruine en bij de kooi-eieren met 10 cent bij de witte en 11 cent bij de bruine.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren was ook weer hoger, gemiddeld over de drie noteringsdagen meer dan 15 cent.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging voor alle eigewichten omhoog, gemiddeld over alle gewichten bij de witte en bij de bruine met 16 cent naar € 15,09. De richtprijs was voor nagenoeg alle voor wit en bruin gelijk, al zat er voor enkele M-gewichten enkele centen verschil in het voordeel van bruin. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram pluste met 14 cent naar € 16,76. Het zijn nieuwe records. Ter vergelijking: in week 9 van 2022 noteerde de NOP de 62/63 grams witte scharreleieren € 8,47 (+64 cent) en de bruine op € 8,86 (+39 cent). De weken erna zouden de eierprijzen nog steiler stijgen.

 

Eieren moeilijk te krijgen

De krapte op de eiermarkt geldt niet alleen voor de tafeleieren, ook de industrie heeft ermee te maken. Voorraden zijn er niet, dus moet ook de industrie eerst kopen om te kunnen produceren. Van achteroverleunen en wachten tot de pakstations hun teveel aan eieren aanbieden, is voor de industrie al lang geen sprake meer. Pakstations kopen in wat ze nodig hebben om hun leveringsafspraken na te komen, als ze die aantallen al kunnen krijgen. En ze zijn voorzichtig met inkopen van OKT-eieren, want stel dat je ermee blijft zitten,

Kokerijen en ververijen kunnen moeilijk aan geschikte eieren komen (in Duitsland moeten die ook OKT zijn). Er zijn gewoonweg te weinig verfeieren. Wegens beperkte aanvoer kunnen ze geen topproductie draaien, waardoor ze achterlopen met hun planningen. En over drie weken al moeten ze hun geverfde eieren voor Pasen uitleveren. Overigens blijft de vraag naar geverfde eieren, bijvoorbeeld van marktkooplieden, achter bij andere jaren. De geverfde eieren zijn menig consument te duur.

Industrienoteringen naar recordhoogte

Ook de industrienoteringen stegen deze week weer, opnieuw naar nieuwe recordhoogten. En blijven gelijke tred houden met de tafeleinoteringen. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren bleef op € 2,75, maar die voor kooi-eieren steeg met vier cent naar € 2,51. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren ging met een stuiver omhoog naar € 2,50.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren steeg met 2,5 cent nar € 2,518 voor industrie-kooi-eieren en met 2,3 cent naar € 2,682 voor industrie-scharreleieren naar € 2,659. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 10 de NOP-industrienoteringen op € 1,276 (kooi)(+2,3 cent) en € 1,366 (scharrel)(+2,5 cent).

 

Retail bestelt veel

Een Duitse marktanalist maakt melding van uitzonderlijk hoge ordervolumes vanuit de retail. En van oplopende volumes, want als pakstations bestelde hoeveelheden niet volledig kunnen leveren, worden de volgende bestellingen nog hoger. Volgens de analist is er voorlopig geen verbetering in de bevoorradingssituatie te voorzien. Het valt niet te verwachten dat supermarkten (of pakstations) paasacties zullen houden, want waarom een product promoten als het nu al bijna niet in de gevraagde hoeveelheden leverbaar is.

De prijspiek is naar verwachting nog niet bereikt. Of na Pasen, net als in andere jaren, weer voldoende eieren beschikbaar zullen zijn, is de vraag. Duitse marktanalist verwacht dat ook dan gewenste leveringshoeveelheden bij lange na niet haalbaar zullen zijn. Hij verwacht dat ook voor de periode na Pasen van een aanhoudende vraagachterstand kan worden uitgegaan.

Prognose prijs eieren: licht stijgend.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal