Boerderij: ‘Keuzevrijheid enten van pluimvee tegen vogelgriep ’

14-03-2023

Opinie

Gerda Briene

legpluimveehouder

We mogen weer naar de stembus. Van dit voorrecht ga ik uiteraard gebruikmaken. Door een stem uit te brengen, bepalen we mee wie het volk vertegenwoordigt in de politiek. Het is niet iets om lichtzinnig over te denken, want in de politiek worden besluiten genomen die menig ondernemer raken tot in de stal.

Een actueel onderwerp is vaccinatie tegen vogelgriep. De Europese Commissie staat onder voorwaarden toe dat per 12 maart pluimvee geënt mag worden tegen vogelgriep. Enkele voorwaarden zijn: er moeten wekelijks swabs worden genomen en maandelijks bloedonderzoek worden gedaan. De kosten van deze onderzoeken zijn voor de pluimveehouder. Als HPAI wordt aangetoond, moet het koppel geruimd worden. Waar zit het voordeel van vaccineren?

Geregistreerd vaccin niet voor handen

“Een geregistreerd vaccin dat in Nederland gebruikt mag worden, is nog niet voorhanden”, aldus hoogleraar pluimvee-gezondheidszorg Sjaak de Wit in Eén Vandaag. Hij twijfelt er niet aan dat er snel vaccins komen die pluimvee beschermen. “Want”, zo zegt hij, “we hebben bij corona gezien dat een proces wat meestal jaren duurt, een stuk sneller kan als de druk hoog is.”

Wat is het effect van het versnellen van dit proces? Is er daarna een goed vaccin tegen vogelgriep? Of uitsluitend een goedgekeurd vaccin?

Stellen wij onze dieren bloot aan een middel dat (nu nog onbekende) schadelijke bijwerkingen heeft? Als er residu achterblijft in de kippen of in de eieren, welke gevolgen heeft dat?

Vrij spel

We kunnen stallen vol pluimvee vaccineren, maar daarmee hebben virussen onder wilde vogels nog steeds vrij spel. Het probleem wordt niet bij de bron aangepakt.

Zodra vaccinatie wordt gepresenteerd als ‘de oplossing’, gaan mijn nekharen overeind staan. De semi-vrijwillige vaccinatie van mensen tegen het coronavirus werd via alle mediakanalen gepromoot. Er werd vermeld dat de vaccins zich nog in de experimentele fase bevonden. Ondertussen stimuleerde de overheid mensen om zich te laten vaccineren, want “je doet het voor een ander.”

Keuzevrijheid

Gelukkig had iedereen de keuze om wel of niet mee te doen aan dat experiment. Ik pleit voor diezelfde keuzevrijheid als het gaat om het enten van pluimvee tegen vogelgriep.

 
 

Inloggen op de ledenportal