Boerderij: Paaseffect op eiermarkt dit jaar bescheiden

17-03-2023

Redactie

Jacco Keuper

marktredacteur

De eiermarkt bevindt zich op een uitzonderlijk hoog niveau. Vogelgriep zorgt voor uitdunning van de pluimveestapels in bijvoorbeeld Frankrijk, Polen en Amerika.

Dat zorgt voor wereldwijde krapte aan eieren en daar profiteert de pluimveehouderij in ons land van. Het prijsniveau begon vorig jaar in week 11 echt op te lopen na de Russische inval in Oekraïne. Zo lag het prijspeil van bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram € 2,38 per 100 hoger dan in 2021. Dat is echter nog een schril contrast tot het huidige prijspeil. De richtprijs van NOP voor eieren van dit gewicht staat nu op € 16,80 per 100 stuks. Dat is € 0,04 meer dan vorige week. Een ei brengt daarmee nu meer dan het dubbele op van hetzelfde ei in 2021.

Handel loopt lekker

De eierhandel loopt volgens handelaren en pakstations lekker. Maar de noteringen maken deze week echter niet meer zulke sprongen vooruit als afgelopen weken. Dat tekende zich aan het begin van de week al af. De handel is door het hoge prijspeil wat rustiger. Klanten die de afgelopen weken vlot bestelden, ‘slaan nu eens een weekje’ over.Dat geeft echter geen zorgen. De prijzen zijn nog altijd supergoed en dat over de hele linie. Van scharrel tot biologische eieren: alles loopt vlot weg. De markt voor biologische eieren kreeg daarbij verlichting door het dalende aanbod. Vanwege de hoge prijs van reguliere eieren schakelden diverse producenten van biologische eieren om naar gangbaar. Daar verkochten ze bij lagere productiekosten hun eieren voor hogere prijzen dan menig contractprijs voor biologische eieren. Doordat het aanbod van biologische eieren af nam, kwam ook daar ruimte voor prijsstijging.

 

Verwerkende industrie

De verwerkende industrie trekt nog altijd de kar bij de prijsontwikkeling. De prijzen van consumptie-eieren blijven daarboven zitten. Dat is ook terug te zien in de prijstabel; zowel witte als bruine eieren van diverse gewichten zijn gelijk geprijsd.

De weerstand van de verwerkende industrie neemt daarbij wel toe, door het hoge prijspeil. Een reden voor de samenstellers van de WeserEms-notering om deze niet verder te laten stijgen. Na weken van oplopende prijs, blijft de industrieprijs voor kooi-eieren nu staan op € 2,55 per kilo. Voor scharreleieren gebeurt hetzelfde, maar dan op € 2,75 per kilo.De richtprijs van NOP voor scharreleieren voor de industrie loopt nog wel iets op. Deze stijgt met ruim een halve cent naar € 2,688 per kilo. Volgens pluimveehouders doet dat ook recht aan de markt. Zij vonden dat de NOP-notering er ten opzichte van de Duitse prijs nogal strak in stond. De NOP industrienotering voor kooi-eieren stabiliseert overigens wel.

 

Geen hoge verwachtingen van paasverkopen

Bij consumptie-eieren zijn er dit jaar geen hoog gespannen verwachtingen van de paasverkopen. Door de hoge prijs zijn kokers en ververs terughoudend om eieren in te slaan. En ook in supermarkten zijn nog geen signalen voor de traditionele acties rond Pasen. Hoewel de winkelprijs van eieren nog altijd ruim boven de notering af-boerderij ligt, vinden supermarkten de eieren te duur om ermee te stunten. Op een prijsimpuls voor Pasen wordt daarom niet gerekend. Maar ook zonder een volgende stap omhoog kent de eiermarkt louter positieve gezichten.

Prognose prijs eieren: stabiel tot licht stijgend.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal