Boerderij: Adema voorziet geen afzetproblemen bij vaccinatieproef vogelgriep

23-03-2023

Redactie

Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

De producten van pluimvee dat in het kader van een pilot wordt gevaccineerd tegen vogelgriep kunnen worden afgezet in Nederlandse supermarkten. Dat zegt landbouwminister Piet Adema.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer zei de landbouwminister dat hij met de CEO’s van alle retailbedrijven sprak over de afzet van pluimvee en de producten van gevaccineerde dieren. ”Zij zien ook geen belemmeringen voor de Nederlandse afzet in het kader van de pilot”, aldus Adema.

De minister zet zich in om handelsbelemmeringen voor gevaccineerde dieren of producten van gevaccineerde dieren, zoals eieren, te voorkomen of te minimaliseren. Recent werd in Europa ingestemd met de afzet en handel in producten van gevaccineerde dieren. “Maar we hebben natuurlijk wel altijd te maken met eisen van marktpartijen. Daarnaast hebben we nog de derde landen, buiten Europa. Het kan voorkomen dat zij geen producten van Nederland willen afnemen. Op al deze vlakken werken we intensief samen met marktpartijen en ook heel nadrukkelijk met andere landen. Zo willen we ervoor zorgen dat dit soort knelpunten zoveel mogelijk worden weggenomen”, aldus Adema.

Hij voegt eraan toe dat er nog wel even tijd is, omdat de pilot eerst succesvol moet worden afgerond voordat er grootschalig gevaccineerd wordt tegen vogelgriep.

VVD’er Thom van Campen is er niet gerust op. Hij wil dat de minister de Kamer blijft informeren over de wijze waarop het kabinet zich blijft inzetten voor de afzet van producten van gevaccineerde dieren.

 
 

Inloggen op de ledenportal