Boerderij: Eierprijzen blijven stabiel

24-03-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Deze week was er weinig prijsbeweging op de eiermarkt.

Een eierhandelaar sprak daarom van een horizontale markt. “Elke neiging naar boven is voorbij”, zei hij. Er is minder vraag vanuit de industrie, dus de ondersteuning van de prijs moet nu komen vanuit de consumptiemarkt.

De consumptie is goed, maar niet bijzonder. De eieren liepen goed weg, er zijn geen eieren over, er zijn geen voorraden. De stemming viel wat tegen: de prijs die kopers willen geven is lager dan de vraag naar eieren.

De noteringen maakten min of meer een pas op de plaats of lieten nog een lichte stijging zien. Barneveld noteerde bij de kooi-eieren vier en bij scharrel vijf van de zeven eigewichten een stuiver. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index ging gemiddeld over alle eigewichten bij de witte scharreleieren zeven cent en bij de bruine scharreleieren negen cent omhoog.

Buitenlandse noteringen

De Duitse Weser-Ems liet de witte scharrel XL onveranderd en pluste de andere gewichtsklassen met vijf of tien cent. Bij de bruine eieren bleven drie gewichtsklassen onveranderd en gingen alleen de S’jes met een dubbeltje omhoog. De Duitse notering voor kooi-eieren bleef onveranderd.De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde hoger, met gemiddeld over de drie noteringsdagen en de vier gewichtsklassen met dertien cent.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging bij de S- en M-eigewichten, maar vanaf 60 gram bij de witte en vanaf 62 gram bij de bruine omlaag. Gemiddeld over alle gewichten daalde de prijs bij de witte met drie cent naar € 15,13 en bij de bruine met twee cent naar € 15,15. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met 16 cent naar € 16,64 en bij de bruine met zes cent naar € 16,74. Ter vergelijking: in week 12 van 2022 zaten de eierprijzen in de lift. De NOP noteerde toen de 62/63 grams witte én scharreleieren beide op € 11,27 (+ € 1,18).

 

Verwerkende industrie

De industrie koopt minder, is wat afwachtend, “neigt naar achteroverleunen”, zo zei een handelaar. De vraag naar geverfde eieren was dit jaar beduidend minder dan ander jaren, wegens het hoge prijsniveau. Dus de ververijen namen minder af, hebben nu sowieso de productie voor de paasleveringen al zo’n beetje klaar.

De lagere vraag vanuit de industrie uitte zich ook in lagere of gelijkblijvende industrienoteringen. Desondanks zorgt de industrie nog steeds voor een stabiele bodem in de markt.

De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren daalde met drie cent naar € 2,75, die voor kooi-eieren bleef onveranderd € 2,55. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren liep zelfs een cent op naar € 2,54.De NOP-richtprijs voor industrie-eieren daalde met 1,5 cent naar € 2,502 voor industrie-kooi-eieren en met 2,6 cent naar € 2,662 voor industrie-scharreleieren. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 12 de NOP-industrienoteringen op € 1,718 (kooi)(+26,4 cent) en € 1,803 (scharrel)(+18,8 cent).

 

Plus-supermarkten

In Plus-supermarkten waren deze week kaartjes bij het eierschap waarop stond dat er een tekort aan eieren is waardoor het kan zijn dat een doosje eieren zowel witte als bruine eieren bevat. Zodat de klant niet misgrijpt. Bij navraag meldt de supermarktketen dat de beschikbaarheid van witte eieren op dit moment lager is dan normaal. Dat is meestal in deze tijd van het jaar in verband met het (thuis)schilderen van eieren.

Van een algemeen tekort aan eieren is in Nederland zeker geen sprake. In Nederland hoeven we niet bang te zijn voor lege schappen. In Duitsland ligt dat wat anders, onder meer door meer ruien en minder opzetten. Daardoor is de eigen productie nog iets minder in staat aan de binnenlandse vraag te voldoen. Nederlands eierhandelaren/exporteurs kunnen profiteren van de Duitse planningsproblemen.

In sommige Belgische supermarkten liggen ook Nederlandse eieren, omdat er onvoldoende Belgische voorhanden zijn.

Europa-breed en eigenlijk mondiaal neemt de productiecapaciteit toe, mede doordat het al enkele maanden rustiger is met vogelgriep.

Voor de komende week wordt een ‘gezonde markt’ met niet extra veel vraag verwacht.

Eierhandelaren denken niet dat de eieren duurder zullen worden. De markt lijkt zijn hoogtepunt te hebben bereikt. De weken na Pasen zal de prijs op een ander hoog niveau komen te liggen, maar wel lager dan nu.

Prognose: stabiele eierprijzen.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal