Boerderij: Ploumen: eieren vallen niet onder vrijhandelsakkoorden

19-12-2012

Den Haag - Eieren en eiproducten vallen niet onder de vrijhandelsakkoorden waar de Europese Unie op dit moment met derde landen over onderhandelt.

Dat schrijft minister van Buitenlandse Handel, Lilianne Ploumen aan de Tweede Kamer, in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren. De PvdD is bezorgd dat er weer legbatterij-eieren in de winkelschappen terecht komen. “In deze onderhandelingen wordt gesproken over het reduceren of volledig afschaffen van invoerheffingen op vrijwel alle producten. In theorie vallen eieren hier ook onder, maar in de werkelijkheid wordt de Europese ei-sector beschermd door invoertarieven”, legt Ploumen uit. Deze invoertarieven worden beperkt gereduceerd in de nieuwe onderhandelingen. In de afspraken met Colombia en Peru en het associatieakkoord met Midden-Amerika zijn de gevoelige ei-producten uitgesloten van tariefverlaging.

Met Oekraïne heeft de EU voorstellen voor handelsafspraken om de tarieven voor in- en uitvoer van eieren te verlagen. Aan de EU-zijde zou dit tot extra toevoer van Oekraïense eieren kunnen leiden, maar dit zal door de invoering van een quotum beperkt zijn. Daarmee kan een beperkte hoeveelheid eieren en ei-producten tariefvrij op de markt komen, voor alle extra eieren geldt het normale tarief. In de afspraken met Oekraïne staat tevens dat het land gaat werken aan het verbeteren van dierenwelzijn van landbouwhuisdieren, zodat dit in lijn komt met het Europese niveau van dierenwelzijn. “De EU-lidstaten, waaronder Nederland, ondertekenen het vrijhandelsakkoord alleen wanneer Oekraïne aan de daarvoor gestelde criteria zal voldoen” schrijft Ploumen.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal