Boerderij: Paasdrukte op eiermarkt achter de rug

31-03-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Deze week liepen de eieren vlot weg.

De vraag naar tafeleieren was goed, maar minder dan in de week voor Pasen in voorgaande jaren. Er was vooral vraag naar de tussengewichten. De zwaardere eieren, waar eerder dit jaar goede vraag naar was, waren nu minder gewild.

Een en ander werkte door in de eierprijs. Barneveld noteerde vanaf 64 gram de kooi-eieren 15 cent en de scharreleieren 10 cent lager en hield de prijs van lichtere eieren gelijk. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index hield juist de S’jes gelijk en deed er bij de andere gewichten een stuiver bij.

Buitenlandse noteringen

De Duitse Weser-Ems liet bij de scharrelnotering de S’jes gelijk en pluste de andere gewichten 5 cent. De Duitse notering voor witte kooi-eieren bleef gelijk, bij de bruine gingen allen de M- en L-eieren met 3, respectievelijk 5 cent omhoog.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde gemiddeld 5 cent hoger.De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging bij de S- en M-eigewichten iets omhoog, maar noteerde de L-eieren flink lager. Gemiddeld over alle gewichten daalde de prijs bij de witte met 21 cent naar € 14,92 en bij de bruine met 10 cent naar € 15,15.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met 9 cent naar € 16,55 en steeg bij de bruine met 2 cent naar € 16,76.

 

Verwerkende industrie

De industrie kocht de laatste weken al minder, maar deze week liet ze het afweten. “De industrie trapte duidelijk op de rem”, zei een handelaar. Het is gebruikelijk dat de industrie al enkele weken voor Pasen minder vraagt. In de wetenschap dat de eieren na Pasen nog nooit duurder zijn geweest dan ervoor. Bij het huidige hoge prijsniveau is het dan beter om wat minder te draaien of de productie zelfs even helemaal stil te leggen.

De lagere vraag van de verwerkers uitte zich in lagere industrienoteringen. Vooral de Duitse Weser-Ems industrienoteringen daalden flink: die voor scharreleieren daalde met 22 cent naar € 2,50, die voor kooi-eieren met 15 cent naar € 2,40. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren bleef gelijk op € 2,54.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren daalde met 7,1 cent naar € 2,431 voor industrie-kooi-eieren en met 15,6 cent naar € 2,506 voor industrie-scharreleieren. Waarom de notering voor scharreleieren dubbel ze hard daalde als die voor kooi-eieren laat zich lastig verklaren. Overigens waren de industrie-eieren voor deze prijzen moeilijk te verkopen. Het voorspelt weinig goeds voor de industrienoteringen voor volgende week.

 

Laatste eieren voor Pasen

Maandag 3 april worden de laatste eieren voor Pasen uitgeleverd aan de distributiecentra. Die liggen dan woensdag 5 april in de winkels. Pas na Pasen zal duidelijk zijn of de supermarkten alle bestelde eieren hebben verkocht. Meestal bestellen ze in de week na Pasen minder eieren.

De huidige goede consumptie van eieren zal voorlopig aanhouden, is de verwachting. Het aanbod zal aan de krappe kant blijven. Er zijn geluiden dat er na Pasen meer koppels weggaan voor de slacht, vooral koppels die wat extra lang zijn aangehouden om te kunnen profiteren van het hoge prijsniveau. De algemene verwachting is dat zich in de weken na Pasen een nieuw evenwicht zal instellen, op een minder hoog, maar nog steeds hoog prijsniveau.

In Duitsland laat het krappe aanbod zich duidelijker merken. Vooral eieren met allerlei kwalificaties zoals KAT, Vlog en OKT zijn schaars. Volgens een Duitse marktanalist kan de aanvoer van OKT-eieren een langlopend probleem worden.

Prognose: lichte daling eierprijzen.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal