Boerderij: Nederland derde bestemming Oekraïense eieren

05-04-2023

Redactie

Jan Willem Veldman

redacteur Food&Agribusiness

Nederland is inmiddels de derde bestemming voor eieren uit Oekraïne. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Nederland importeerde afgelopen jaar voor € 7 miljoen aan Oekraïense eieren, goed voor 1,4% van de Nederlandse eierimport.

De belangrijkste afzetmarkt voor eieren uit Oekraïne is Letland, goed voor zo’n 36% van de totale export. Na Polen, goed voor 23% van de export, volgt Nederland, goed voor 18% van de door Oekraïne uitgevoerde eieren. Duitsland importeerde geen eieren uit Oekraïne.

 

Meeste eieren uit EU-landen

Nederland importeert nog altijd de meest eieren uit EU-landen. In 2022 kwam er voor € 334 miljoen aan eieren uit buurlanden als Duitsland en België. Nederland exporteerde in 2022 voor bijna € 1,5 miljard aan eieren. Bijna driekwart bleef binnen de EU.

De Nederlandse pluimveesector en dierenwelzijnsorganisaties beklaagden zich recent over de Europese import van eieren uit Oekraïne. Die is sterk gegroeid nadat de EU vorig jaar besloot om geen invoerheffing meer te heffen op eieren uit Oekraïne, om zo het land in oorlog te helpen. Het gaat veelal om eieren uit traditionele kooien, een huisvestingssysteem dat in Europa al langer dan tien jaar verboden is. Terwijl Nederlandse pluimveehouders aan strenge welzijnseisen voldoen, komen via de achterdeur deze eieren nu toch op de Nederlandse markt.

Kees de Jong, voorzitter van de LTO/NOP Vakgroep Pluimveehouderij, gaf aan er nog wel vrede mee te hebben als, het schrappen van de importheffing, de Oekraïense bevolking zou helpen, maar dat is volgens hem niet het geval. Vooral een aantal grote bedrijven zou profiteren.

Eieren met meer dan kwart in prijs gestegen

De prijs van eieren in Nederland lag in februari 2023 gemiddeld 26,3% hoger in vergelijk met een jaar eerder. De prijs van eieren nam de afgelopen maanden flink toe. Dit als gevolg van sterk gestegen kosten en een kleiner aanbod als gevolg van vogelgriep. Ook prijzen van andere voedingsmiddelen stegen, maar minder dan de prijzen van eieren, zo geeft het CBS aan. In februari 2023 waren voedingsmiddelen 18,4% duurder dan een jaar eerder.

 

In de EU waren eieren in februari 2023 gemiddeld 31,1% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De verschillen tussen de lidstaten zijn echter groot. In Tsjechië stegen de prijzen met ruim 95%. Op Cyprus ging het om een stijging van minder dan 14%.

Ook in de rest van de wereld stegen de prijzen van eieren. Zo nam in de Verenigde Staten (VS) de prijs van eieren met ruim 55% toe. De prijs van thuis geconsumeerde voeding en drinken steeg met 10% en stuk minder hard. Ook de VS werd afgelopen jaar getroffen door de grootste uitbraak van vogelgriep tot nu toe.

 
 

Inloggen op de ledenportal