AgriHolland: NOP en NVP willen Nederlandse Pluimvee Unie bij wegvallen van het PPE

20-12-2012

De Nederlandse Organisatie Pluimveehouders (NOP) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) willen de essentiële taken van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) onderbrengen in een private Nederlandse Pluimvee Unie (NPU). Een privaat verbond is volgens de twee organisaties nodig om de huidige, hoge, internationale status van de sector veilig te stellen met het oog op de export. Dat is belangrijk voor het behoud van arbeidsplaatsen en kennis in Nederland.

Het PPE gaat verdwijnen. De Nederlandse pluimveesector heeft volgens de NOP en NVP een privaat orgaan nodig dat een aantal taken van het productschap overneemt op terreinen als:

  • Diergezondheid
  • Monitoring van programma’s
  • Voedselveiligheid
  • Onderzoek
  • Salmonella aanpak
  • Markt informatie

Op deze terreinen worden nu veel taken door het PPE uitgevoerd. Na 2013 zal dit gewaarborgd moeten blijven, om de exportpositie van de Nederlandse pluimveesector vast te kunnen houden.

Om belangrijke instrumenten voor de toekomst te behouden nemen NOP en NVP het initiatief om tot een verbond te komen. De bestuurders van de twee pluimveehoudersorganisaties zijn op 17 december bijeen geweest. Zij willen nu in overleg met de overheid die de wettelijke taken van het PPE zal gaan uitvoeren. NOP en NVP willen de beschikking over instrumenten om zaken voor het nieuwe orgaan te regelen, voordat het PPE afkalft. Binnenkort wordt er ook met ketenpartners over initiatief gesproken.

bron: NVP, NOP, 20/12/12

Copyright ©2012 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal