Boerderij: Paaseieren niet eerder zo duur

07-04-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Niet eerder waren de prijzen zo hoog met Pasen als dit jaar; de prijzen van eieren in de winkel en de kostprijs bij de boer.

Paaseieren zijn niet eerder zo duur vanwege hoge graanprijzen en vogelgriep. Deze paasweek liepen de eieren weer vlot weg. De vraag naar tafeleieren was goed. Supermarkten bestelden goed. Pakstations konden de bestellingen leveren, maar zijn aan het eind van de week aardig leeg.

Prijs eieren iets lager

De prijzen liepen iets terug, niet vreemd in de paasweek. Barneveld noteerde de zware eieren net als vorige week lager. De kooi-eieren vanaf 61 gram 10 of 20 cent lager. De scharreleieren vanaf 64 gram 5 of 10 cent lager. De prijs van lichtere eieren bleef gelijk. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index deed er bij alle gewichten wat af; bij de scharrel wit gemiddeld 13 cent, bij de scharrel bruin gemiddeld 11 cent.

De Duitse Weser-Ems liet de scharrelnotering ongemoeid en ging bij de kooi-eieren alleen bij de middengewichten maximaal 5 cent omlaag. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren bleef op peil.

NOP-richtprijs

De NOP-richtprijs voor scharreleieren daalde iets bij de lichte eitjes en sterker bij de zware. Gemiddeld over alle gewichten daalde de prijs bij de witte met acht cent naar € 14,84 en bij de bruine met zes cent naar € 14,99. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met negen cent naar € 16,46 en bij de bruine met negen cent naar € 16,67.

Industrie heeft alternatieven voor Nederlandse eieren

De industrie liet het deze week afweten en kocht niet meer dan strikt noodzakelijk. De industrie heef ook alternatieven voor Nederlandse eieren, doordat in het buitenland wat meer eieren beschikbaar komen.

De lagere vraag van de verwerkers uitte zich in lagere industrienoteringen, vooral de Nederlandse. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren daalde met een cent naar € 2,49. Die voor kooi-eieren zakte met zo’n 10 cent naar € 2,30. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren daalde met 2 cent naar € 2,52.

Aanbod eieren neemt wereldwijd toe

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging harder onderuit. Die voor industrie-kooi-eieren daalde met 15,5 cent naar € 2,276, voor industrie-scharreleieren met 16,7 cent naar € 2,339. Dit prijsniveau ligt onder dat van de tafeleieren, Enkele maanden geleden waren beide vergelijkbaar of trok de industrienotering die van tafeleieren zelfs iets omhoog. Die tijd lijkt voorbij nu wereldwijd het aanbod van eieren wat lijkt toe te nemen.

De startbestellingen voor de week na Pasen zijn normaal. Pas in de komende twee weken zal blijken of de supers de voor Pasen bestelde eieren ook werkelijk hebben verkocht. Meestal wordt in de weken na Pasen minder eieren besteld. Voor de pakstations wordt het volgende week iets drukker: een dag minder in verband met tweede paasdag.

Stallen snel weer vol

De komende weken gaan veel (rui)koppels weg. De meeste stallen zullen bij dit hoge prijsniveau niet lang leegstaan. In Duitsland is het aanbod van eieren al geruime tijd krap wat leidde tot ‘leveringsknelpunten’. Ook daar gaan de komende weken koppels weg, waardoor de kans aanwezig is dat aan de vraagzijde een probleem ontstaat. Tot aan Pinksteren blijven OKT-eieren schaars, zo voorspelt een Duitse marktanalist.

De Rabobank, die donderdag een persbericht naar buiten bracht over eierprijzen die records breken, verwacht dat de eierprijzen in 2023 nog relatief hoog blijven. Vooral op markten die zwaar zijn getroffen door de vogelgriep en te maken hebben met hoge kosten en wijzigingen in regelgeving. Op andere markten zullen de prijzen enigszins dalen, maar niet tot het niveau van voor 2021. Om meer stabiliteit in de waardeketen te creëren, is volgens Rabobank een betere samenwerking binnen productieketens noodzakelijk met meer bereidheid van kopers om de hoge productierisico’s van eierproducenten te compenseren. Daarnaast is een betere bestrijding van de vogelgriep in zwaar getroffen landen belangrijk.

Prognose: prijsdaling.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal