Boerderij: Eiermarkt zakt iets in

28-04-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eierhandelaren kijken terug op een redelijke week (week 17). Bij de een liep het super, bij de ander wat minder. Gemiddeld niet slechter of beter dan vorige week.

De handel was wat rommelig, door Koningsdag. En wat wisselend, een beetje hollen of stilstaan. “Aan het begin van de week was het rustig aan en later moeten afnemers op stel en sprong bij hebben”, is de ervaring van een handelaar. De relatieve krappe voorraad eind vorige week was voldoende om begin deze week uit te leveren. De dag na Koningsdag was de handel rustig. De markt is niet meer zo krap. Het lijkt erop dat er aan het eind van de week iets voorraad is, terwijl dat de afgelopen weken en maanden nauwelijks voorkwam.

De eierprijzen liepen weer wat terug. Barneveld noteerde de kooi-eieren gemiddeld 19 cent lager en de scharreleieren 11 cent. De Amsterdamse Grossiers Index liet alle vier gewichtsklassen dalen, scharrel wit en bruin met gemiddeld een dubbeltje.

NOP-richtprijs en Duitse Weser-Ems omlaag

De Duitse Weser-Ems ging bij de scharreleieren gemiddeld bij de witte 10 cent en bij de bruine met 7 cent omlaag. De S-jes bleven gelijk. Bij de kooi-eieren bleven de S- en de M-eieren onveranderd. De witte L- en XL-kooi-eieren zakten een dubbeltje, net als de bruine XL’en. Van de bruine L’en gingen twee dubbeltjes af.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met 12 cent omlaag naar € 14,28 en bij de bruine met 11 cent naar € 14,48. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met 18 cent naar € 15,79 en bij de bruine met 16 cent naar € 16,09.

 

Verschillende perspectieven op de industrie

“De industrie vertoonde een gezonde vraag”, zegt de een, “De industrie wil niet zo erg”, zegt de ander. De Duitse industrie is iets williger dan de Nederlandse. Ook zichtbaar in hogere Duitse industrienoteringen. Met de kanttekening dat de Duitse industrie ook OKT-eieren vraagt, wat meespeelt in de notering. De industrienoteringen liepen ook deze week weer wat terug. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren zakte met 5 cent naar € 2,30, die voor kooi-eieren met 4 cent naar € 2,15. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren daalde met 8 cent naar € 2,35.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor industrie-scharreleieren met 2,5 cent omlaag naar € 2,249, die voor industriekooi-eieren met 2 cent naar € 2,207. Deze prijzen liggen bijna een derde hoger dan een jaar geleden, maar ongeveer 5% onder de notering in de eerste week van dit jaar.

Bestellingen retail zien er goed uit

De bestellingen van de retail voor de komende week en de week erna zien er goed uit. Volgende week valt er in Duitsland en in andere landen een dag uit wegens de vrije 1 mei. De 1 mei-viering leidde in Duitsland tot hogere bestelhoeveelheden. In Duitsland zijn met name OKT-eieren met alle benodigde certificaten nog steeds schaars en moeilijk te verkrijgen. Veel producenten zijn niet meer bereid de meerkosten voor OKT te dragen en hebben elders goede en lucratieve afzetmogelijkheden, schrijft een Duitse marktanalist.

De vraag naar bio-eieren trekt iets aan. De vraag is hoe snel het aanbod daarin mee kan gaan. Wie van bio naar scharrel is gegaan, kan deze ronde niet meer terug. Over nieuwe contracten voor biologische eieren is weinig te horen.

De opzet van nieuwe koppels zal pas over enkele weken merkbaar worden. Dus tot Pinksteren verwachten handelaren een vlakke markt. De prijs zal wel teruglopen, maar niet met een klap.

 

Prognose: geringe prijsdaling.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal