Boerderij: Voorstel nieuwe organisatie voor taken productschap pluimvee

20-12-2012

Zwolle/Barneveld - De pluimveehouderij-organisaties NOP en NVP hebben een voorstel gelanceerd voor een nieuwe privaatrechtelijke organisatie die in de toekomst de essentiƫle taken van het Productschap Pluimvee en Eieren over moet nemen.

Het voorstel is positief ontvangen door de branche-organisaties Nepluvi voor de pluimveeslachterijen en de Anevei voor de eierhandel.

De nieuwe organisatie met de voorgestelde naam Nederlandse Pluimvee Unie zou zaken als Diergezondheid, monitoringprogramma's, voedselveiligheid, onderzoek, salmonella-aanpak en marktinformatie moeten kunnen regelen. Ook het beheer van kwaliteitsprogramma's zoals de IKB-systemen voor de pluimveesector zouden onder de nieuwe organisatie moeten komen.

Volgens voorzitter Eric Hubers van de NOP zouden bedrijven lid moeten worden van de nieuwe organisatie. Beleid zou moeten worden gefinancierd uit contributieopbrengsten. "Het moet zo zijn dat je er niet omheen kunt om lid te worden om freeriders gedrag te voorkomen", aldus Hubers. Voorzitter Jan Odink van de Nepluvi waarschuwt voor te veel optimisme. "We moeten niet de indruk wekken van een doorstart van het productschap. De ambities zijn er wel, maar de heffingen waaruit tot nu toe veel wordt gefinancierd, vallen weg."

Odink vindt verder dat het ziektemonitoringsprogramma dat nu privaatrechtelijk bij het PPE ligt, in zijn geheel door de overheid moet worden overgenomen. "De overheid zal dan dus meer moeten doen dan de minimale monitoring die verplicht is op basis van EU-regels." Odink denkt dat de overheid dat ook zal doen, omdat zij daar zelf belang bij heeft gezien de mogelijke risico's van bijvoorbeeld een vogelpestuitbraak voor de volksgezondheid.

door Sake Moesker 20 dec 2012

 

 
 

Inloggen op de ledenportal