Pluimvee Landsbond: Pakstations van biologische eieren trekken aan de alarmbel via open brief - “Zonder eerlijk inkomen voor biologische leghennenhouders, dreigt tekort aan bio-eieren”

03-05-2023

Verschillende verpakkers van biologische eieren trekken, samen met sectorfederatie Bioforum, via een open brief aan de alarmbel. Door de abnormale omstandigheden van de laatste jaren is de voederprijs, de belangrijkste onkostenpost, haast verdubbeld. “De afnameprijzen stegen wel, maar onvoldoende om de toegenomen kosten voor de bio-leghennenhouders te compenseren en hen blijvend een eerlijk inkomen te verschaffen”, klinkt het in de brief.

 

Doordat  de prijzen voor gangbare eieren (scharrel en vrije-uitloop) sinds 2022 fors gestegen zijn, worden ze de afgelopen maanden bijna even duur betaald aan de leghennenhouders als de biologische eieren. Hierdoor wordt het voor veel biohouders verleidelijk om over te schakelen naar gangbare scharrelkippen, wat zou leiden tot een tekort aan Belgische biologische eieren.

 

“Alle vormen van pluimveehouderij verdienen een plaats in de winkelrekken, maar wel tegen correcte prijzen met correcte marges. Willen we in de toekomst dus verder Belgische biologische eieren kunnen aanbieden, dan zullen de bioleghennenhouders op zijn minst een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun arbeid en gemaakte kosten. We willen de hele keten oproepen om daar mee aan te bouwen.”

 

Tekst: Eigen verslaggeving 

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën

 
 

Inloggen op de ledenportal