Pluimvee Landsbond: Aantal dode vogels in natuurreservaat in Lokeren loopt op tot over de 400

03-05-2023

In het natuurreservaat Groot Molsbroek in het Oost-Vlaamse Lokeren zijn er de voorbije twee weken al meer dan vierhonderd vogels, voornamelijk kokmeeuwen, dood aangetroffen. "FAVV heeft ondertussen bevestigd dat de doodsoorzaak het voor vogels zeer dodelijke H5N1-type van de vogelgriep betreft", zegt co-conservator Joris Everaert.

 

Het gaat vooral om kokmeeuwen, maar ook zeldzamere soorten zoals zwartkopmeeuwen, geoorde futen, meerkoet, wilde eend en zwarte kraai. "Naar schatting 15 procent van de broedpopulatie kokmeeuwen is er al gestorven, en dit zal helaas nog toenemen. We hopen dat de impact op andere en meer zeldzamere vogelsoorten zoals de geoorde futen beperkt kan gehouden worden. Maar met nu al drie dode geoorde futen op een populatie van ongeveer twintig koppels, is het voor deze soort ook niet zo geruststellend", zegt de vzw Durme, die instaat voor natuurbehoud langs de Durme, de Moervaart en de Schelde.

 

Nadat er op 12 april een verdacht aantal dode en zieke kokmeeuwen werd vastgesteld vanaf de wandeldijk rond het reservaat, werd op 14 april beslist om de dode en zieke vogels te verwijderen. "Medewerkers van vzw Durme moesten met enkele kajaks en uiteraard de nodige persoonlijke bescherming in de moerasvlakte gaan om deze actie te ondernemen. Bij de hoog-pathogene vogelgriep is het belangrijk om zo snel mogelijk dode vogels weg te halen om verdere besmetting in de kolonie te proberen inperken, maar dit is in de moerasvlakte niet gemakkelijk", zegt de vzw. Voor wandelaars en fietsers die het gebied bezoeken, is het vooral belangrijk om geen dode of zieke vogels aan te raken.

 

Bron: Belga

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid , Oost Vlaanderen

 
 

Inloggen op de ledenportal