Boerderij: Nieuwe procedure voor aanvragen ontheffing AI-vervoersverbod

03-05-2023

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

De NVWA heeft per 1 mei de procedure aangepast voor het aanvragen van een ontheffing voor vervoer van legrijp gevogelte uit een beperkingsgebied vanwege vogelgriep. Dat gaat nu via een digitaal formulier. De voorwaarden voor het verplaatsen van de opfokleghennen en de opfok(groot)ouderdieren wijzigen niet.

De ontheffingen kunnen worden verkregen vanaf veertien dagen nadat het vogelgriepbeperkingsgebied is ingesteld, bericht Avined. Het digitale aanvraagformulier kan alleen ingevuld worden met eHerkenning niveau 2+. Zowel de broederij/opfokorganisatie als de pluimveehouder kunnen er gebruik van maken.

De pluimveehouder kan ook de broederij of opfokorganisatie machtigen om de aanvraag namens hem te doen. De NVWA hanteert een aanvraagtijd van twee werkdagen.

Voorwaarden ontheffing

Om in aanmerking te komen voor een ontheffing geldt een reeks voorwaarden, waaronder klinische controle vooraf door de NVWA en wekelijks klinische controle door dierenarts. Het bestemmingsbedrijf moet in Nederland te zijn en dient voorafgaand aan het vervoer leeg staan. De dieren moeten 21 dagen op het bestemmingsbedrijf blijven, maar eieren mogen wel worden afgevoerd.

Als het gaat om een opfokbedrijf in het beschermingsgebied (3-kilometerzone), dan moeten de voertuigen bovendien verzegeld worden. In deze zone moeten ook per stal swabs uit de keel van twintig dieren worden genomen. Bij stallen in het bewakingsgebied (10-kilometerzone) zijn die swabs niet verplicht tenzij het gaat om de Gelderse Vallei. De monsters mogen door de eigen dierenarts worden genomen, de analyse wordt gedaan door WBVR.

 
 

Inloggen op de ledenportal