Boerderij: Sector ziet af van EU-subsidie vaccinatie salmonella

03-05-2023

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Pluimveeorganisaties COBK, LTO/NOP en NVP hebben afgesproken af te zien van de EU-subsidie op vaccinatie tegen salmonella. De EU heeft de subsidie verlaagd met 30% en die staat niet meer in verhouding tot de administratieve lasten, aldus de organisaties. Nederlandse pluimveehouders kunnen dus geen gebruik meer maken van de subsidieregeling.

Voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP verwacht niet dat pluimveehouders door deze wijzigingen zullen afzien van vaccinatie. Het beeld bestond dat de marktprijs lager lag in landen waar geen subsidieregeling was.

Doorgaan met vaccineren

NVP-secretaris Aalt den Herder denkt dat de vaccins door de afschaffing van de subsidie vermoedelijk wat goedkoper zullen worden. Ook hij stelt dat pluimveehouders naar verwachting zullen blijven vaccineren tegen salmonella. De gevolgen van een salmonella-infectie zijn voor pluimveehouders immers groot, legt hij uit. Wie bijvoorbeeld OKT-eieren produceert – eieren waarvoor geen eendagshaantjes worden gedood – verliest veel geld als de eieren moeten worden afgewaardeerd. Ook voor vleeskuikenhouders kunnen de kosten oplopen. “Slachterijen maken een punt van salmonellavrij produceren”, zegt Den Herder. “Er zijn dus economische prikkels om door te gaan met vaccineren.”

Den Herder verwacht wel dat pluimveehouders afhankelijk van de waarde van hun dieren de combinatie van een SE/ST-vaccin gaan afwegen tegen de goedkopere optie met uitsluitend SE. Hij raadt pluimveehouders aan die keuze te maken in overleg met hun partners in de keten. Ook De Jong adviseert goed te overleggen met de dierenarts.

Lees meer over salmonella

 
 

Inloggen op de ledenportal