AgriHolland: EZ komt met alternatief financieringsmodel voor Diergezondheidsfonds

22-12-2012

Wanneer de product- en bedrijfsschappen worden afgeschaft, zullen de diergezondheidsheffingen die momenteel door de productschappen Pluimvee en Eieren (PPE), Zuivel (PZ), Vee en Vlees (PVV) ten behoeve van het Diergezondheidsfonds worden geëffectueerd, komen te vervallen. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) zal een alternatief financieringsmodel uitwerken, dat recht blijft doen aan het uitgangspunt dat veehouders primair verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van hun dieren. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van EZ in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer omtrent de begroting 2013.

In het Diergezondheidsfonds worden alle gedane uitgaven gedekt door ontvangsten van de Rijksoverheid, de Europese Unie en van het bedrijfsleven vertegenwoordigd door het Productschap Zuivel (PZ), Productschap Vee en Vlees (PVV) en Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). Indien door uitbraken van dierziekten de uitgaven toenemen, nemen de ontvangsten met hetzelfde bedrag toe.

Omdat in de jaren 2011 en 2012 de uitgaven voor de bestrijding van dierziekten hoger zijn dan begroot, zijn ook de ontvangsten in die jaren verhoogd. De ontvangsten zijn in 2013 niet structureel lager dan in eerdere jaren meerjarig begroot. Sterker nog, deze zijn per 2012 met ongeveer een half miljoen verhoogd met als belangrijkste reden dat tankmelkmonitoring Q-koorts vanaf 2012 structureel wordt uitgevoerd.

bron: Ministerie van EZ, 20/12/12

Copyright ©2012 AgriHolland B.V.  

 
 

Inloggen op de ledenportal