Boerderij: Pluimveebedrijf verdacht van verzwijgen dodelijke salmonellabesmetting

04-05-2023

Redactie

Michiel Satink

freelance redacteur

Een 22-jarige Duitser die in juni 2017 na een bedrijfsbarbecue overleed, bleek met salmonella besmet. Het pluimveebedrijf uit Lunteren dat de besmette eieren leverde, wordt verweten dat het die dodelijke salmonellabesmetting bewust verzweeg.

Tegen de eigenaar en de bedrijfsleider van een pluimveebedrijf in Lunteren en Wouterswoude is een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar geëist. Het bedrijf moet wat het Openbaar Ministerie betreft bovendien € 140.000 boete betalen.

Het bedrijf wordt verweten dat het een dodelijke salmonellabesmetting bewust verzweeg. Een 22-jarige Duitser die in juni 2017 na een bedrijfsbarbecue overleed, bleek met salmonella besmet. Het pluimveebedrijf leverde de besmette eieren. Toen de NVWA op 7 juli 2017 een grootschalige controle deed, bleken 20 van de 21 monsters besmet.

De bedrijfsleider is scherp op besmettingen. Dat er in deze stallen salmonellabesmettingen waren, gaat er bij hem niet in. Waarom zou hij dat verzwijgen, zoals het Openbaar Ministerie hem verwijt. “Ik zou er geen cent extra loon voor krijgen”, zei hij donderdag 4 mei tijdens de strafzaak in Zwolle.

De NVWA kwam bij het bedrijf terecht nadat de Duitse autoriteiten onderzoek deden na een grote salmonellabesmetting bij een bedrijfsfeest. Elf collega’s van een Duits bedrijf hadden op in juni 2017 een barbecue. Na afloop werden acht ziek. Een van hen, een 22-jarige man, bezweek later in het ziekenhuis. De eieren die op dat feest gegeten zijn, kwamen van het pluimveebedrijf uit Lunteren dat in Wouterswoude een nevenvestiging heeft.

Labverslagen ontbraken in administratie

Eens per vijftien weken werden monsters genomen, zoals is voorgeschreven, zei de eigenaar tegen de rechters. Het was de bedrijfsleider die deze monsters nam. De eigenaar lette niet op de resultaten van die monsters. Hij vertrouwde op het grondige werk van de bedrijfsleider.

Toch ontbraken er labverslagen in de administratie van het bedrijf. Tussen juli 2016 en juli het jaar erop waren maar drie verslagen te vinden, voor elke stal een. Maar dat hadden er vijftien moeten zijn, meende de NVWA. Toen controleurs bij het lab in Duiven de papieren doornamen, kwamen die verslagen wel boven water. En in juni en juli 2016 bleek er salmonella in de monsters ontdekt. Het OM vermoedt dat het bedrijf het lab op het hart drukte dat niet aan de instanties te melden.

Volgens het Openbaar Ministerie verzwegen de Friese bedrijfsleider en de 51-jarige eigenaar uit Lunteren die besmetting bewust uit financieel gewin. Eieren die voor consumptie geschikt zijn, leveren meer geld op dan eieren die in de industrie verwerkt worden. Het wel melden van de besmetting zou het bedrijf in 2017 zo’n € 240.000 minder omzet hebben opgeleverd, berekende de NVWA. Volgens de eigenaar is dat te kort door de bocht. Behoudens Pasen en Kerst dicteert de industrie juist de vraag naar eieren. En dan liggen vaak ook daar de prijzen hoger.

Schikking met laboratorium

Opvallend genoeg werden het laboratorium uit Duiven, een medewerker en de eigenaar daarvan niet vervolgd. Volgens de officier van justitie is met hen geschikt. Daarna is het lab nog onder verscherpt toezicht geplaatst. De rechters hadden ook vragen waarom nu pas de zaak op de rol stond. Volgens de officier was de NVWA door de fipronil-affaire veel capaciteit kwijt, waardoor deze zaak ‘op de achtergrond’ raakte. De officier rekende het de verdachten zwaar aan dat ze zo achteloos omgingen met een besmetting waaraan mensen kunnen overlijden. “Hier is doelbewust gesjoemeld met de monsters en de labuitslagen”, zei ze.

Bedrijf inmiddels verkocht

Er is helemaal geen verband tussen het overlijden van de 22-jarige Duitser en het leveren van de eieren, zeiden de twee raadslieden van de verdachten. Zo staat niet in het dossier dat de man als gevolg van die besmetting is overleden. Wat als de man al aan een ziekte leed? Ze hekelden het feit dat het OM dat op deze openbare zitting toch telkens aanhaalde, vooral ook omdat de dood van deze man de verdachten niet specifiek wordt verweten.

De eigenaar heeft het bedrijf inmiddels verkocht. Na de fipronil-affaire en vogelgriep bij een bedrijf op 900 meter afstand, waardoor ook zijn bedrijf uit voorzorg geruimd werd, was er bij hem iets geknakt, zei hij emotioneel. “We hebben toen binnen een jaar 300.000 kippen moeten vergassen. Zoiets wilde ik niet weer meemaken.”

De uitspraak volgt op 25 mei.

 
 

Inloggen op de ledenportal