Boerderij: Eiermarkt brokkelt verder af

05-05-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Het was deze week beduidend rustiger op de eiermarkt. Het was allemaal wat minder, in lijn met de verwachtingen voor de tijd van het jaar.

De consumptie was goed, het aanbod (wereldwijd) lijkt van lieverlee iets royaler te worden. Het leidt tot een gestage afbouw van de ‘overpricing’. De snelheid waarmee dat gebeurt moeten we elke week opnieuw ervaren, aldus een handelaar.

Deze week (week 18) was opnieuw sprake van een daling van de eierprijzen. Kleine eitjes waren prijshoudend. Barneveld noteerde de kooi- en de scharreleieren gemiddeld over alle gewichten beide 31 cent lager. De Amsterdamse Grossiers Index liet alle vier gewichtsklassen dalen, scharrel wit en bruin beide met gemiddeld 14 cent.

Weser Ems-notering

De Duitse Weser-Ems liet de S-eitjes gelijk en ging bij de scharreleieren gemiddeld bij de witte 7 cent en bij de bruine met 10 cent omlaag, net omgekeerd aan de verlaging vorige week. Bij de kooi-eieren ging er bij de witte 14 cent en bij de bruine 15 cent af. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren zakte met gemiddeld 20 cent, gemiddeld over de vier gewichtsklassen en over drie noteringsdagen.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met 29 cent omlaag naar € 13,99 en bij de bruine met 32 cent naar € 14,16. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met 33 cent naar € 15,46 en bij de bruine met 35 cent naar € 15,74.

 

Niet meer dan strikt noodzakelijk kopen

De verwerkers deden deze week leuk mee, maar kochten bij het huidige prijsniveau niet meer dan strikt noodzakelijk. Boden prijzen onder NOP-niveau. Er zouden kooi-eieren komen vanuit het buitenland voor ‘weinig geld’.

De industrienoteringen liepen ook deze week weer wat terug, met uitzondering van de Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren, die bleef € 2,30. De Weser-Ems industrienotering voor kooi-eieren daalde met 5 cent naar € 2,10. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren daalde met 7 cent naar € 2,28.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor industrie-scharreleieren met 2,4 cent omlaag naar € 2,225, die voor industriekooi-eieren met 8,1 cent naar € 2,126.

 

Tekorten wereldwijd

Het prijsniveau zal voornamelijk bepaald worden door de wereldmarkt. De tekorten wereldwijd hebben de eierprijs vleugeltjes gegeven. Nu het aanbod wereldwijd toeneemt, zal het prijsniveau geleidelijk aan dalen.

De nuances in de eierprijs worden bepaald door de Europese markt, in het bijzonder die in Duitsland en Nederland. Het aanbod groeit licht, al zijn er naar verluidt weinig opzetten. Vandaar ook de prijshoudende lichte eitjes.

Voor de komende week wordt een redelijk stabiele markt verwacht. De week daarna, met een werkdag minder (Hemelvaartsdag) zal wat rommelig verlopen. Al met al zal de prijs de komende weken verder afbrokkelen.

In de VS daalt de sterk gestegen eierprijs snel. Het is nog de vraag in hoeverre dat de Europese eierverwerkers beïnvloedt. Het zal de export naar derde landen bemoeilijken.

Prognose eierprijzen: geringe prijsdaling.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal