Boerderij: LTO/NOP laat prijskoppeling tussen witte en bruine eieren los

05-05-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Met ingang van deze week (week 18) is er geen koppeling meer tussen witte en bruine eieren in de NOP-richtprijs voor consumptie-scharreleieren.

Dit heeft LTO/NOP Begeleidingscommissie van de NOP-richtprijzen besloten. De koppeling hield in dat bruine scharreleieren niet lager konden noteren dan de witte scharreleieren. Vanaf nu kan dat dus wel.

De LTO/NOP Begeleidingscommissie besloten de koppeling los te laten omdat de markt voor witte eieren zich de laatste jaren meer heeft ontwikkeld. Daarnaast wordt er gescheiden in witte en bruine eieren gehandeld. Er zijn ook perioden van het jaar waarin witte eieren meer worden gevraagd. Bijvoorbeeld om ze te koken, pellen of verven. De LTO/NOP Begeleidingscommissie streeft naar NOP-richtprijzen die een goede afspiegeling van de markt zijn. Om die reden is de koppeling dat bruine eieren niet lager kunnen noteren dan de witte eieren uit de berekening gehaald.

Door die koppeling tussen witte en bruine eieren was de NOP-richtprijs van witte en bruine scharreleieren in het voorjaar van 2022 vier weken achtereen exact gelijk, in het najaar was dat zes weken het geval en in het voorjaar van 2023 twee weken. Zonder koppeling was de notering van de witte eieren in die weken wellicht hoger geweest dan de bruine.

Prijscorrectie lichte eieren

De LTO/NOP Begeleidingscommissie heeft nóg een wijziging doorgevoerd. Die betreft een correctie voor eieren lichter dan 53 gram. In de rekensystematiek van de NOP-richtprijzen zit een koppeling dat de richtprijzen voor de tafeleieren lager kunnen zijn dan de (naar stuks omgerekende) scharrelindustrieprijs kunnen komen. Omdat het bereken van kleinere eieren minder efficiënt is, hebben deze eieren minder waarde voor de eiproductenindustrie. De huidige bodem in de berekening van de richtprijzen is voor die gewichtsklassen tot 53 gram niet reëel. Daarom is een lichte correctie in de berekening aangebracht.

De NOP-richtprijs voor consumptie-eieren is gebaseerd op de Amsterdamse Grossiersnotering, opgaven van de eierhandel, de Barneveldse eiernotering en de Duitse Weser-Ems-notering voor scharreleieren.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal