Boerderij: Eierkartel wacht massaclaim pluimveehouders

16-05-2023

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Het eierkartel van drie eierhandelaren kan een massaclaim van benadeelde pluimveehouders verwachten. Voordat branchevereniging NVP zelf actie kon ondernemen, werd de organisatie al benaderd door twee advocatenkantoren, afzonderlijk van elkaar.

“Ze zeggen dat een civiele zaak een grote kans van slagen heeft, omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de bewijslast al heeft geleverd”, zegt NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat. “We laten ons uitleggen hoe het traject verloopt.” Of het proces alleen namens NVP-leden wordt gevoerd of dat ook niet-leden zich kunnen voegen, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat zo’n proces jaren in beslag neemt.

De NVP wil de civielrechtelijke zaak aanspannen omdat pluimveehouders door de verboden prijsafspraken te weinig voor hun industrie-eieren kregen. Bij een prijsverschil van 2 cent gaat het om enkele honderdduizenden euro’s per jaar per legpluimveehouder. Oplaat: “De deelnemers aan het eierkartel zijn veroordeeld tot een boete, maar die gaat naar de staatskas. De benadeelden krijgen niks.” Hij verwacht dat als een schadeclaim wordt toegewezen, het bedrag verdeeld wordt onder de pluimveehouders die meedoen.

Oplaat: ‘Prijsafspraken een schande’

Oplaat noemt de illegale prijsafspraken een schande. “Iedereen heeft de mond vol van het verdienmodel van de pluimveehouder en een plus voor de boer genereren, maar als de keten transparanter zou zijn – met een goed verdienmodel – zouden die plussen in de markt niet nodig zijn.”

Maar ook Kees de Jong, voorzitter van de vakgroep Pluimvee van LTO/NOP, noemt de verboden prijsafspraken schandalig. Het was bekend dat de ACM onderzoek deed. Ook bij LTO/NOP bestond al het vermoeden dat er prijsafspraken werden gemaakt, maar de laconieke toon van de WhatsApp-berichten verraste De Jong evengoed.

LTO/NOP heeft nog geen concrete plannen om een proces aan te spannen. De Jong stelt dat de uitspraak van de ACM helder is. Echter is het de vraag of een individuele pluimveehouder kan aantonen hoeveel schade hij heeft geleden. “We beraden ons en winnen op dit moment onafhankelijk juridisch advies in. Bij fipronil hebben we gezien dat een proces niet altijd tot het gewenste resultaat leidt. Dus willen we bij de leden geen verwachtingen wekken die we niet kunnen waarmaken.”

Prijsafspraken eierkartel sinds 2015

Op 10 mei werd bekend dat de ACM in december 2022 Interovo, Wulro en Global beboette voor het maken van verboden prijsafspraken bij de inkoop van eieren. Wulro en Interovo stemden sinds april 2015 meer dan een jaar prijzen af, verdeelden leveranciers en wisselden concurrentiegevoelige informatie uit. Wulro en Global deden hetzelfde sinds maart 2016 voor een periode van meer dan drie jaar.

De rechter bepaalde op 8 mei 2023 in een voorlopige voorziening dat het boetebesluit openbaar gemaakt mocht worden. De boetebedragen mochten echter nog niet bekendgemaakt worden. De drie bedrijven tekenden bezwaar aan tegen de boetes. Ze menen dat geen sprake is van overtredingen.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal